Kulturnu baštinu Bošnjaka približiti gradanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudjelovanje na Tjednu multikulturalnosti u Puli i tradicionalni 7. festival bošnjacke kulture u Istri bile su teme konferencije za novinare Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na kojoj su prisustvovali predsjednik Zajednice Senad Pršic, direktor Festivala bošnjacke kulture Muhamed Muratagic, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Pule Džemil Šehic i Merim Omanovic, zamjenik direktora Festivala bošnjacke kulture.

Govoreci o Tjednu multikulturalnosti u Puli koji ce trajati od utorka 24. travnja do subote 28. travnja, istaknuli su da ce u sklopu projekta "Stvoreno u Rojcu - Ozracje multikulturalnosti" Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre prezentirati kulturnu baštinu Bošnjaka kroz izložbu rukotvorina, narodnih nošnji te degustaciju tradicionalne kuhinje. Bošnjacka nacionalna manjina predstavit ce se 24. travnja od 18 do 20 sati, a zadnji dan, subota 28. travnja, rezervirana je za zajednicko druženje.

Tradicionalni 7. Festival bošnjacke kulture u Istri ove ce se godine održati u svim ograncima gdje Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre djeluje od Pule, Poreca, Raše, Rovinja i Labina do Buzeta, dok ce se završna svecanost Festivala održati u Puli.

Na Festivalu ce se predstaviti bošnjacka nacionalna manjina sa svojim specificnostima kroz kulturno stvaralaštvo, književne veceri, izložbe slika, dramske predstave, prezentacijom izvorne pjesme -sevdalinke, igre i plesove iz razlicitih krajeva Bosne i Hercegovine, prezentacija i degustacija izvornih bosanskih jela, istaknuli su na konferenciji za novinare.

Festival bošnjacke kulture održat ce se 5. svibnja u Labinu, 19. svibnja u Rovinju, 2. lipnja u Raši, 9. lipnja u Buzetu, 23. lipnja u Porecu, dok ce završna svecanost u Puli trajati dva dana zbog bogatog programa i to 29. i 30. lipnja te 1. srpnja u Domu hrvatskih branitelja.

Specificnost ovogodišnjeg Festivala je i to što ce se održati na otvorenim prostorima u gradovima da bi dio kulturnog stvaralaštva približili sugradanima. Organizatori pozivaju, uz Bošnjake, i sve sugradane da svojim prisustvom uvelicaju sada vec tradicionalnu svecanost.

 


Podijeli: Facebook Twiter