Bašici: Udomacio se u kuci na prodaju pa mjesecima krao po Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetogodišnjaka s podrucja opcine Kaštelir-Labinci policija sumnjici da je u razdoblju od 18. studenog 2011. godine do 10. travnja ove godine pocinio 17 kaznenih djela, i to 16 provala i jednu "obicnu" kradu. Najbizarniji detalj ove price jest da je seriju kaznenih djela 30-godišnjak pocinio dok je obitavao u tudoj kuci koja je bila oglašena na prodaju.

Naime, 30-godišnjak je od 17. veljace živio u mjestu Bašici, u kuci vlasništvo 55-godišnjakinje iz Pazina, koja je u jednim novinama oglasila da je kuca na prodaju. Muškarac joj se javio i predstavio kao bogati poslovni covjek zainteresiran za kupnju njene nekretnine.

Srdacnim i prijateljskim pristupom uspio je uvjeriti ženu da mu dopusti da neko vrijeme boravi u kuci da bi vidio da li mu odgovara sredina. Upravo tijekom boravka u Bašicima 30-godišnjak je pocinio vecinu kaznenih djela za koja ga se tereti, a da ne bi na sebe navukao sumnju mještana, s njima je uspostavio dobrosusjedske odnose, casteci ih pritom predmetima koje je ukrao u svojim nocnim pohodima.

Razrješavanje ovog slucaja epilog je opsežnog kriminalistickog istraživanja na kojem su radili operativci iz cetiriju policijskih postaja, Pazina, Poreca, Buja i Umaga. Naime, 30-godišnjak je operirao na podrucju opcina Tinjan, Motovun, Grožnjan, preko Višnjana, Kaštelir-Labinci pa sve do Lovrecice, Brtonigle i Novigrada, gdje je provalio u deset vikendica i apartmana, pet ugostiteljskih objekata te u jedan lovacki dom. Od 16 provala koje mu se pripisuju, u tri slucaja radilo se o pokušaju jer u dva slucaja nije uspio obiti željene objekte, dok u trecem slucaju nije pronašao ništa vrijedno.

Muškarac je iz objekata u koje je provalio ukrao pršute, smrznuto meso i druge prehrambene proizvode, zatim alkoholna pica, odjevne predmete te razlicite alate i elektricne aparate. "Obicnu" kradu pocinio je pak pocetkom travnja, kada je iz kamenoloma na podrucju opcine Oprtalj iz radnih strojeva ukrao oko 70 litara goriva koje je pretocio u svoje vozilo.

Desetak fizickih i pravnih osoba 30-godišnjak je oštetio za iznos od više desetaka tisuca kuna. (M. VUKŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter