Nocenja 30-ak tisuca manje nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istru je tijekom vikenda - u petak, subotu i nedjelju - ušlo 65.711 putnika, od kojih su 53.653 bila strani državljani. U istom je periodu preko tri istarska granicna prijelaza zabilježen izlazak 45.666 osoba. Iako ti podaci, koje nam je proslijedila istarska policija, govore o znacajno lošijem dolasku stranih gostiju nego za lanjski Uskrs, valja napomenuti da je taj blagdan prošle godine pao koncem travnja, kada su vremenske prilike bile puno bolje nego što su bile ovog vikenda.

Podsjetimo da je lani za uskrsni vikend u Istru ušlo više od 107 tisuca stranaca. Najave, medutim, ne govore o bitno lošijem prvom ozbiljnijem ovogodišnjem turistickom vikendu. Denis Ivoševic, predsjednik Turisticke zajednice Istarske županije, kaže nam da su istarski hotelijeri procijenili da ce za Uskrs osigurati oko 70 tisuca nocenja, što je zapravo na razini lanjskih predvidanja za taj blagdan. No, lani je na koncu ostvareno cak 155 tisuca nocenja.

Razlog takvom iznenadenju je svakako bilo lijepo i toplo vrijeme, ali i cinjenica da su nama najbliži gosti iz Slovenije spojili Prvi maj s Uskrsom pa je bilo puno individualnih gostiju koji su u Istri boravili duže od vikenda.

- Istina je da nas ove godine vrijeme nije poslužilo, ali nemam informacija o otkazivanju gostiju u hotelima. Ne vjerujem ni da su vremenske prilike skratile boravak turista. Ipak gosti za Uskrs mahom borave u cvrstim objektima. Stoga razlika s lanjskim Uskrsom ne bi trebala biti znacajnija. Sigurno ce biti slabije za 30-ak tisuca nocenja, ali to se kasnije, buduci da nije rijec o velikim brojkama, bez problema nadoknadi. Zasad ne mogu komentirati brojke, jer ih još nismo dobili. Tek cemo vidjeti koliko je bilo individualnih gostiju koji su boravili u privatnom smještaju i malim hotelima. No, bit cemo jako zadovoljni ako uskrsni vikend završimo sa 100 tisuca nocenja, kaže Ivoševic.



Jedan od poznatijih touroperatora, ID Riva Tours, koji uglavnom u unutrašnjosti Istre puni kuce za odmor, nije ni ocekivao puno turista za Uskrs. Za vikend su imali 30-ak gostiju u sedam kuca u unutrašnjosti i još 20-ak turista u privatnom smještaju uz obalu.

Sonja Sacco, zadužena za privatni smještaj u toj agenciji, kaže da su zapravo i sretni što nemaju više gostiju u predsezoni. Naime, njemacki i austrijski državljani, koje dovode u Istru, uglavnom se žale na nepostojanje sadržaja te na mnoga gradilišta koja su najaktivnija upravo u proljece.

- Istra jednostavno nije spremna za predsezonu, bez obzira na to što svi žele da turisti ovdje borave ne samo ljeti. Cijene se u predsezoni ne spuštaju znacajno, a gosti nisu zadovoljni onime što ih tu doceka. Nemaju kamo otici navecer, a usred dana im smeta buka s brojnih gradilišta. Još kad je vrijeme loše, onda pljušte njihove žalbe, objašnjava Sacco zašto u toj agenciji i nisu previše sretni kada imaju puno gostiju za uskrsne blagdane. Istice da prve ozbiljnije rezervacije ID Riva Tours ima koncem svibnja, kada Nijemci krecu na odmor. (Bojan ŽIŽOVIC)

Manje putnika i na pulskom aerodromu


U Zracnoj luci Pula takoder nije bilo gužvi. U tri je dana kroz pulski aerodrom prošao 1.481 putnik, od kojih su svega 663 doputovala u Istru, dok ih je 818 otišlo. Ukupno su bila 22 polijetanja, odnosno slijetanja aviona. Lani je za Uskrs, pak, u Istru zracnim putem stiglo 1.800 putnika. (B. ŽIŽOVIC)

Promet u kampovima i do 60 posto slabiji

Ovogodišnji ce uskrsni vikend u istarskim kampovima biti od 30 do 60 posto slabiji u odnosu na lanjski, predvida Tihomir Nikolaš, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske (KUH). U tom udruženju nemaju službene podatke o broju nocenja, ali rezultate procjenjuju na osnovu ankete koju su napravili s deset kampova. U Istri je, kaže Nikolaš, trenutno otvorena vecina kampova, odnosno dvije trecine njih. Napominje, medutim, da se ovogodišnji rezultati ne mogu usporedivati s lanjskim, kada je Uskrs padao kasnije. Po njemu je rani Uskrs jedini razlog za lošije rezultate, jer smatra da vremenske prilike trenutno nemaju nikakav utjecaj na nedolazak kampista. Istice da ce ovogodišnji broj gostiju vjerojatno biti na razini iz 2010., kada je Uskrs takoder pao pocetkom travnja. Nikolaš kaže da sada u kampove najcešce dolaze takozvani paušalci, koji pripremaju parcele za sezonu. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter