FOTO: Kiša u Istri, snijeg na Ucki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hladan i kišan uskršnji dan veliku je vecinu Istrana zadržao u njihovim domovima, ali turisti, bar dio njih, nisu željeli provesti dan sjedeci, pa su opremljeni kišobranima i kabanicama krenuli u razgledavanje Pule i drugih gradova.

Dok su ulice bile prilicno prazne, restorani su bili bolje popunjeni, kao što pokazuju naše fotografije iz Fažane.



Prognoze najavljuju vrlo nestabilno vrijeme uz pljuskove koji ponegdje mogu biti praceni grmljavinom te uz buru. Na Ucki i Cicariji na visinama iznad 700 metara ocekuje se snijeg, koji je moguc i ponegdje u nižim podrucjima. Kasnije tijekom dana ocekuje se smirivanje meteoroloških prilika.

Rabackom rivom pod kišobranima


Uobicajena uskršnja vreva na rabackoj rivi i šetnici, u kojoj inace sudjeluju domaci stanovnici koliko i turisti, ove je godine izostala zbog ružnog vremena. Oni uporniji gosti ipak su prošetali su pod kišobranima ili u kabanicama.



Kao i ljeti u kišnim danima, porastao je broj turista koji obilaze stari grad Labin.

U rabackim hotelima blagdane provodi oko 3.600 gostiju, mahom Nijemaca i Austrijanaca te Talijana, Slovenaca, Nizozemaca, Engleza ali i domacih gostiju. U hotelskom poduzecu Maslinica popunjena su sva tri hotela: Mimosa, Hedera i Narcis, a 200-tinjak gostiju boravi u kucicama u Autokampu Maslinica. Riviera Adria goste je smjestila u hotele Allegro, Valamar Sanfior, Vallamar Bellevue i Miramar.

Snijeg na Ucki


Nocas je preko našeg podrucja prešla hladna fronta uz zahladenje te snijeg u gorju. Zapuhala je umjerena, ponegdje i jaka bura koja doprinosi osjecaju prave zime. Kako javlja naš clan Mauro koji je na licu mjesta, snijeg na Ucki pada na 600 metara nadmorske visine, dok je sa rijecke strane snježna granica viša oko 300 metara, piše Petar Radovan na portalu IstraMet.



Porecani guštali u delicijama unatoc kiši


Unatoc prohladnom vremenu i kiši, Porecani i brojni strani turisti u šetnji starogradskom jezgrom nisu propustili odlican i estetski atraktivno prezentiran istarski uskrsni dorucak na otvorenom. Na Trgu slobode ih je docekalo cetrdeset kilograma pinca, isto toliko kuhane šunke, 25 pršuta, 15 sira i deset kilograma mladog luka, dvije tisuce pisanica obojanih "po starinski", prirodnim bojama - ciklom, špinatom, mrkvom i lukom te sedamdeset litara vina, kojima je doista teško bilo odoljeti.



Po cetvrti je put ove delicije priredila i besplatno ponudila udruga Bio Istra, pod pokroviteljstvom porecke Turisticke zajednice i Grada Poreca. Zbog loših vremenskih je prilika u nedjelju ujutro izostao kulturno-zabavni program. (GI, R. S., K. F., istramet.hr)


Podijeli: Facebook Twiter