"Ankaran" nije prešao crtu razgranicenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic danas je, nakon upozorenja ministarstva unutarnjih poslova o uplovljavanju slovenskog vojnog broda u hrvatske teritorijalne vode, kontaktirala potpredsjednika slovenske vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i zatražila objašnjenje nastale situacije koja je, kako tvrdi, "suprotna duhu Arbitražnog sporazuma i šteti njegovoj provedbi", priopcio je MVEP.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i ovim putem podsjeca da se sastavni dio Arbitražnog sporazuma, a o cemu je bilo rijeci i tijekom službenih razgovora u okviru prošlomjesecnog posjeta slovenskog ministra vanjskih poslova Zagrebu, temelji na tome da su se obje strane dužne suzdržavati provokacija te incidentnih i dvojbenih situacija do donošenja odluke Arbitražnog suda", stoji u priopcenju.

Ministar Erjavec istaknuo je da, prema slovenskim izvorima, nije došlo do uplovljavanja u hrvatske teritorijalne vode.

Prema tvrdnji glasnogovornika slovenske vojske, njezini plovilo u cetvrtak nije povrijedilo hrvatske vode u Savudrijskoj vali, o cemu je policiji dojavio jedan ribar.

Glasnogovornik slovenske vojske Simon Korez izjavio je danas za dnevnik "Slovenske novice" da je patrolni camac "Ankaran" u cetvrtak "plovio prema planu", te da se "nalazio unutar slovenskih voda".

Na pitanje je li slovensko vojno plovilo doista prešlo crtu razgranicenje u Savudrijskoj vali, kako tvrdi hrvatski ribar koji je susret sa slovenskim plovilom prijavio hrvatskim vlastima, Korez je odgovorio da se "Ankaran" prema njihovim koordinatama "svakako nalazio unutar slovenskih voda i to u njihovu krajnjem južnom dijelu".

Inace, 25 metara dugacki patrolni camac koji je nazvala "Ankaran", Slovenija je kupila 1996. godine u Izraelu.

Hrvatsko ministarstvo izrazilo je nadu da u buducnosti nece biti slicnih situacija, te napominje da ce upravo sredinom ovog mjeseca Arbitražni sud zapoceti s konzultacijama s obje strane. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter