Blagdanski stol za 500 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosjecni hrvatski gradanin za uskrsni blagdanski stol potrošit ce oko 500 kuna. Izracunali su to hrvatski sindikati, koji su za izracun uskrsne košarice koristili tradicionalne proizvode koji se kupuju tih dana, poput kuhane šunke, jaja, mladog luka, rotkvice te raznih sastojaka za izradu kolaca. Takoder, u obzir su uzeti pojedini komadi mesa poput janjetine ili piletine.

Iz sindikata napominju da se radi o kupovini za razdoblje od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka te da je cijena košarice na razini prošlogodišnje.

Medutim, razloge za istu cijenu košarice kao prošle godine ne treba tražiti u nižim cijenama prehrambenih proizvoda, vec u akcijama koje domišljato provode veliki trgovacki centri koji na taj nacin snižavaju cijene ciljanih proizvoda te pozivaju na kupovinu tih proizvoda, koji su, kao posve slucajno, baš oni koji su potrebni za blagdanski stol.

Ista je situacija i u Puli pa se tako razne šunke, od kuhane do rolane, mogu kupiti vec od 45 do 62 kune. Mladi luk, ovisno o kolicini i mjestu kupnje, može se kupiti od tri do devet pa sve do 15 kuna, dok se rotkvice mogu pronaci po tri kune za vezicu. Karton jaja koštao je od 13 do 16 kuna, ovisno gdje ih kupujete, a pinca se mogla kupiti od 15 do 30 kuna. Namirnice za kolace prema izracunu sindikata prosjecno koštaju 75 kuna. Oko 55 kuna po kilogramu košta janjetina, dok je piletina bila oko 30 kuna.

Prosjecna cijena uskrsne košarice od 500 kuna, naravno, odnosi se tek na osnovne namirnice i procjenjuje se da ce oni koji si to mogu priuštiti ovog Uskrsa potrošiti i više od tisucu kuna. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter