U subotu Svjetski dan svijesti o autizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri, prema procjenama, živi 400-tinjak osoba oboljelih od autizma. To su, prema rijecima potpredsjednice Udruge za autizam Istre Evgenije Tranfic, podaci iz 2001. godine.

Buduci da je broj oboljelih od autizma u stalnom porastu, a samo je od lani do danas u udrugu stiglo desetero nove djece izmedu dvije i tri godine, broj autista danas je zasigurno još i veci, rekla je Tranfic te dodala da mnogi slucajevi autizma, nažalost, nisu niti otkriveni, a oboljeli se "skrivaju" pod drugim dijagnozama.

Buduci da u Hrvatskoj još uvijek ne postoji registar oboljelih od autizma, procjenjuje se da od ove, zasad neizljecive bolesti, boluje oko osam tisuca osoba koje su okupljene u 11 udruga.

Ti su podaci prezentirani na konferenciji za novinare u cetvrtak koja je u komunalnoj palaci održana u povodu predstavljanja programa obilježavanja Svjetskog dana svijesti o autizmu koji ce se u Puli, na Portarati, održati u subotu od 9.30 do 12.30 sati.



Ove ce se godine humanitarna priredba održati pod sloganom "Autizam jaca - mi starimo" cime se zapravo svima želi predociti najveca nocna mora roditelja djece s autizmom, a to je da ne znaju što ce se dogoditi i gdje ce njihova djeca završiti jednog dana kada se više ne budu mogli brinuti o njima.

Manifestacija Udruge za autizam Istre, uz sudjelovanje brojnih prijatelja i volontera, pocet ce izložbom radova djece s autizmom, a nastaviti se likovnim radionicama i radionicom origamija, dok ce Zemlja zabave za djecu organizirati djecji kutak s trampolinom.

Nastupit ce i breakdance studio AB Original, vokalna skupina Nešpula te plesni studio Rondo, a program ce svojim nastupima obogatiti i ucenici Osnovne škole Monte Zaro koji ce, izmedu ostalog, izvesti i pjesmu "Nek svud ljubav sja" uz znakovni jezik.

U pet minuta do podne, uz prisustvo ambasadorice autizma i predstavnike Grada i Županije, pustit ce se u zrak baloni, nakon cega ce voditelj udruge ljubitelja fotografije Format Franko Frgacic grupno fotografirati sve sudionike.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Pula, a sponzori Puljanka, Zemlja zabave i McDonalds. U povodu Dana svijesti o autizmu, od 31. ožujka do 2. travnja, Forum ce u vecernjim satima biti osvijetljen plavom bojom, inace bojom osoba s autizmom.

Iduce ce se godine, rekli su iz Grada, u plavo pokušati "obojiti" još veci broj spomenika, pa i Arena i Dvojna vrata.

Iduce godine vrticka grupa za djecu s autizmom

Osim što Grad, kako je rekla zamjenica gradonacelnika Vera Radolovic, ovu udrugu financijski pomaže, a osigurao im je i prostor u Rojcu, za iducu se godinu planira uspostaviti i posebna vrticka grupa za djecu s autizmom.

Kako je kazala Elena Puh Belci, projekt bi se bazirao na uspješnom rijeckom modelu koji im je udruga nedavno prezentirala. Grupa bi imala od dvoje do petero djece koja bi se, uz strucno vodstvo, lagano integrirala u uobicajen rad vrtica.

Ova je integracija, naglasila je Tranfic, jako važna za dobar razvoj djece s autizmom, posebno kada se on otkrije ranije, kada su i mogucnosti rehabilitacije vece.


Podijeli: Facebook Twiter