Trgovacki sud: Rockwool radi po propisima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odbijeni su svi zahtjevi iz tužbe opcine Pican protiv tvornice kamene vune Rockwool Adriatic, presudio je Damir Rabar, sudac pazinske stalne službe Trgovackog suda u Rijeci. Na objavi presude bili su predstavnici obiju strana u postupku - opcinu su zastupali nacelnik Ivan Frankovic i procelnik Anton Bažon, a Rockwool dva odvjetnika.

Tužbom je traženo da se Rockwoolu naloži prestanak onecišcavanja okoliša koje utjece i na zdravlje ljudi, da se reguliraju emisije na što se tvornica i ranije obvezala, kao i da tvornica isplati 15 milijuna kuna za naknadu nastale štete. Tvrdili su i da su emisije u okoliš vece od dozvoljenih te je za 30-ak osoba s tog podrucja priložena medicinska dokumentacija.

Sve te zahtjeve iz opcinske tužbe sudac Rabar je odbio. Obrazlažuci razloge za ovakvu presudu pozvao se na studiju o utjecaju na okoliš iz prosinca 2005. koju je prihvatilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva. Izgradnja tvornice kamene vune je u njoj ocjenjena prihvatljivom za okoliš. Prihvacene su i odredene mjere zaštite okoliša i program pracenja stanja okoliša.

Spomenute su i uredbe o granicnim vrijednostima onecišcivaca koje su radene na bazi znanstvenih spoznaja tako da, ako se krecu u propisanim granicama, ne postoji ili je smanjen njihov utjecaj na zdravlje i okoliš. Iz inspekcijskih nalaza, kao i iz onih koje je proveo niz institucija (sudac ih je sve nabrojio, op.a.) proizlazi da granicne vrijednosti nisu prekoracene, rekao je Rabar.

"Tuženik posluje u skladu s propisima iz studije o zaštiti okoliša i ne ispušta emisije preko propisanih granicnih vrijednosti pa ne postoji štetna radnja, odnosno ne postoji osnovni uvjet na temelju kojeg bi sud mogao naložiti obustavljanje proizvodnje Rockwoolove tvornice kamene vune u Potpicnu niti naložiti ugradnju dodatnog uredaja za spaljivanje ispušnih plinova. Buduci da nema štetne radnje, posljedicno ne postoji niti osnova za naknadu štete", zakljucio je sudar Rabar.

Ni Frankovic ni odvjetnici Rockwoola nisu htjeli davati nikakve izjave. Od procelnika Bažona saznajemo da nije iznenaden presudom, ali da ce o daljnjim koracima odlucivati opcinsko vijece nakon što dobiju presudu u pisanom obliku. (S. BENIC

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter