Rak dojke u porastu, važni preventivni pregledi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji kluba žena lijecenih od karcinoma dojke Gea iz Pule u subotu je na pulskom Narodnom trgu, na nekoliko štandova, 13. put obilježen Dan narcisa.

Simbolicnom prodajom narcisa, kojoj su se pridružile brojne poznate osobe iz javnog, kulturnog i politickog života grada i županije, nastoji se senzibilizirati javnost o nužnosti pregleda dojke radi ranog otkrivanja raka, inace velikog javnozdravstvenog problema Istre, ali i cijele Hrvatske.



U pratnji gradonacelnika Borisa Miletica i njegovih zamjenika Vere Radolovic i Fabrizia Radina, prodaji cvijeca odazvao se i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic koji je bio u posjetu Puli i time dao podršku aktivnostima usmjerenim k ranom otkrivanju raka dojke.

Predsjednica Gee Ljiljana Vojnic rekla je da se i ove godine u akciju ukljucio veliki broj gradana i donatora cvijeca te da je uplaceno dosta novca na žiro racun Gee.



U Hrvatskoj je 2008. bilo 2.500 žena koje su oboljele od karcinoma dojke, 2009. od njega je umrlo oko 900 žena, a bolest je i dalje u porastu, upozoreno je na humanitarnoj akciji u Zagrebu.

Udruga za podizanje svijesti žena o raku dojke Europa Donna Hrvatska upozorila je da je rak dojke u porastu i kod mlade populacije i da se granica sve više spušta. Podsjetila je na važnost ne samo preventivnih pregleda, vec i primarne prevencije, što ukljucuje promjenu rizicnih cimbenika današnjeg nezdravog nacina života.



- Rizicni cimbenici mogu biti povezani s trecinom novih karcinoma dojke, a to je fizicka neaktivnost, pretilost, nezdrava prehrana, pušenje, alkohol i razne hormonske terapije, rekla je predsjednica te udruge Nada Kraljevic, istaknuvši da se ranim otkrivanjem karcinoma on može i izlijeciti.

- Cilj Europe Donne Hrvatska je donošenje nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i nacionalnog programa lijecenja u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom gdje ce svaka žena imati potpuno jednako pravo na optimalnu dijagnostiku i lijecenje te palijativnu skrb, cime se smrtnost smanjuje za dodatnih 20 posto, istaknula je Kraljevic.

Prema Deklaraciji Europskog parlamenta iz ožujka 2010., sve zemlje clanice Europske unije obvezne su do 2016. godine donijeti nacionalni program lijecenja raka dojke s ciljem smanjenja smrtnosti oboljelih žena za dodatnih 15 do 20 posto.

Humanitarna akcija Dan narcisa, tijekom koje se prodaju narcisi kao simbol proljeca, nade i novog života, organizira se 17. godinu zaredom u 30-ak gradova diljem Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter