Jednoglasno za Valkane, oporba suzdržana o Muzilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko vijece Pule jednoglasno je usvojilo izmjene i dopune Prostornog plana uredenja i Generalnog urbanistickog plana, kojima se definira lokacija uredaja za procišcavanje otpadnih voda na Valkanama, izgradnja sportskog kampa na Marsovom polju i rezervacija zemljišta za gradski bazen na Valkanama. Vijecnici su, takoder, usvojili smjernice za prostorno uredenje podrucja Muzil, iako ne jednoglasno, jer su oporbenjaci bili suzdržani.

Bruno Nefat iz Nezavisne liste Plinija Cuccurina, koji je istaknuo da su Valkane neupitne, inzistirao je na amandmanu kojim se traži istraživanje drugih lokacija za buduce procistace kada se izgradi podrucje Brijuni rivijere. No, pojašnjeno je, kapacitet uredaja na Valkanama zadovoljavat ce potrebe dvaput veceg grada od današnje Pule pa amandman nije usvojen.

Uoci rasprave vijecnicima je prezentiran videouradak Studija 3LHD iz Zagreba, sa smjernicama uredenja Muzila. Ladonja se pitala odakle 2.500 jedinica hotelskog smještaja kada je kompletni pulski kapacitet 17 tisuca postelja. Svi su oporbeni vijecnici izrazili i bojazan o golf igralištu te pitali koliko ce se zbog njega mijenjati postojece stanje Muzila. Marko Martincic, predsjednik Kluba vijecnika IDS-a, istaknuo je pak da je rijec tek o smjernicama za izradu razvojnih planova na Muzilu. Medutim, Nefat je ustvrdio da su smjernice naredba izradivacu plana.

- Broj postelja na ovakvom podrucju je izrazito mali u usporedbi s bilo kojim turistickim naseljem, a taj novac gradi sve ostalo na Muzilu, kazao je Silvije Novak iz Studija 3LHD. - Golf igralište, koje ce biti na teret investitora, zauzet ce 23 posto zelene površine koja se proteže na 88 posto Muzila, a toliku zelenu površinu nemaju ni parkovi milijunskih gradova. Takav bi park bio prevelik za Pulu, koja ne bi mogla financirati izgradnju niti ga održavati.

- Boli nas, a cesto nam se to i spocitava, kad vidimo kakve su nam ulice i fasade, ali prije 12 godina s iznosom (84 milijuna kuna na ime komunalnih naknada, vodoopskrbe, odvoza smeca, itd.) vecim od tadašnjeg gradskog proracuna (80 milijuna kuna), sanirali smo Uljanik, jedino brodogradilište koje radi bez poteškoca, a cijim ce se radnicima sada dati dionice, zakljucio je gradonacelnik Boris Miletic.

Gradsko vijece usvojilo je prijedlog da se Luka Glušac, koordinator IDS-a za internet i medije u Uredu za odnose s javnošcu, imenuje za predsjednika Upravnog vijeca Javne ustanove Pula sport. Imenovanju je prethodilo žestoko protivljenje oporbe. (Goran ROJNIC, snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter