2 godine i 4 mjeseca za trostruki sudar s dvoje poginulih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Branko Zoric (49) iz Pule nepravomocno je na pazinskom Opcinskom sudu osuden na kaznu od dvije godine i cetiri mjeseca zatvora zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesrece iz lipnja 2010. godine na Istarskom ipsilonu kod Cerovlja, u kojoj su dvije osobe izgubile život.

Sud mu je odredio i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od godinu dana od pravomocnosti presude, odnosno nakon izvršenja zatvorske kazne. Zoric je dužan u cijelosti nadoknaditi troškove kaznenog postupka od 32 tisuce kuna.

Poglašen je krivim da je 19. lipnja 2010. oko 11 sati na cesti od tunela Ucka prema Pazinu kod Cerovlja, upravljajuci automobilom suzuki baleno pulskih registracijskih oznaka, pretjecao nissan almeru zagrebackih registracijskih oznaka, a da se prethodno nije uvjerio da je prometna traka slobodna na dovoljnoj udaljenosti za pretjecanje.

Naime, Zoric nije uspio na siguran nacin preteci almeru te se frontalno sudario s passatom pulskih registracijskih oznaka koji je dolazio iz suprotnog smjera, a kojim je upravljao Darko Novak.

Passat je, buduci da je vozac Novak nakon sraza sa suzukijem izgubio nadzor nad upravljacem, prešao u suprotnu kolnicku traku i frontalno se sudario s hyundai getzom karlovackih registracijskih oznaka, kojim je upravljao Antonio Jokovic u smjeru Pazina, odnosno kretao se u istom smjeru kao i baleno.

U nesreci je stradalo pet osoba, od kojih je Gianni Nicola Banich iz Flengi, putnik u passatu, preminuo nekoliko sati nakon nesrece, a vozac getza Antonio Jokovic dva dana nakon nesrece u bolnici.

Vozac passata Darko Novak i njegov putnik Juraj Novak teško su ozlijedeni, dok je putnica u getzu zadobila osobito teške ozljede.


Podijeli: Facebook Twiter