Istra dobila Centar za šume

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Svjetskog dana šuma u srijedu je u Pazinu otvoren Centar za opcekorisne funkcije šuma "Josip Ressel". Ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta Jastrebarsko dr. sc. Dijana Vuletic, koja je otvorila pazinski centar, rekla je da "u sklopu instituta ovakvi centri vec djeluju u Varaždinu i Vinkovcima, a buduci da je Hrvatska raznolika, svaki od tih centara usmjeren je na specificne probleme podneblja u kojem djeluje".

Pazinski centar, koji je smješten u bivšoj vojarni, bavit ce se vodozaštitnim, kulturnim i turistickim funkcijama šuma, a najviše sporednim šumskim proizvodima kao što su gljive i samoniklo jestivo bilje, cije skupljanje u Istri ima dugu tradiciju. Djelatnik centra Željko Zgrablic u svom ce doktoratu proucavati gljive, a Ana Fornažar aktivirat ce se u domeni upravljanja modelnom šumom, odnosno u povezivanju svih zainteresiranih strana u cilju razvijanja tog projekta.



- Otvaranje ovakvog centra u Istri važno je i zato što smo dobili mlade ljude koji se bave specificnim problemima šumarstva, a ukljuceni su i u druge aktivnosti u razvoju šumskih zajednica na podrucju cijele Istre. Centar je otvoren svima, u njemu se mogu dobiti sve informacije i savjeti koji se ticu šumarstva. Njegovi djelatnici sve zainteresirane mogu povezati sa strucnjacima iz Hrvatske i inozemstva u cilju rješavanja pojedinih pitanja na terenu, a to je ono što je Istarska županija željela, naglasila je Vuletic.

Grad Pazin je osigurao prostor, a Hrvatske šume su ga uredile. Ministarstva znanosti i poljoprivrede osiguravat ce 70 posto, a Županija 30 posto sredstava za rad centra. (Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter