Valentina Gecaj ubila u nužnoj obrani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Valentina Gecaj (34) iz Kaštelira u ponedjeljak je na pulskom Županijskom sudu nepravomocno oslobodena optužbe za ubojstvo supruga Samija Gecaja (45) u obiteljskoj kuci u Kašteliru 27. listopada 2009. godine.

Nakon što je Državno odvjetništvo izmijenilo optužnicu tereteci je, umjesto za klasicno, za ubojstvo na mah te nakon završnih govora sudsko vijece Županijskog suda kojim je predsjedao sudac Zdravko Garic oslobodilo je optužbe majku troje maloljetne djece koja, cuvši odluku suda, nije mogla suspregnuti suze.

Valentina Gecaj oslobodena je optužbe da je u stanju snažnog afekta kobnog 27. listopada izmedu 9.30 i 11 sati kamenom omotanim u rucnik, u cilju da ga usmrti, više puta udarila supruga Samija Gecaja, nanijevši mu, izmedu ostalih ozljeda, i prijelom lubanje s nagnjecenjem mozga, uslijed cega je preminuo.

Izmijenjena optužnica teretila ju je za ubojstvo na mah, odnosno da je ubojstvo pocinila u stanju snažnog afekta nakon što ju je suprug udarao u trbuh, prijetio da ce je kamenom umotanim u rucnik unakaziti i istucati joj glavu ukoliko mu u roku od dvije minute ne otkrije ime ljubavnika.

- Državno odvjetništvo nakon provedenog dokaznog postupka smatra da je nesporno da je okrivljena živjela u lošem braku, da je bila zlostavljana i živjela s covjekom s kojim nije željela živjeti, ali zbog obicaja i vlastite strukture licnosti, cak ni onda kada joj je sestra predlagala da ode u sigurnu kucu, nije izlazila iz tog braka. Moramo joj vjerovati da ju je suprug zlostavljao, da je bilo prijetnji, da ju je sumnjicio da ima ljubavnika, da ju je fizicki zlostavljao, no ni u jednom trenu njezin život nije bio ugrožen, kazala je županijska državna odvjetnica Mirjana Zenzerovic.

Predrag Jošanovic, branitelj optužene, u završnom je govoru istaknuo da ovdje nije rijec o ubojstvu na mah.

- Valentina Gecaj je godinama živjela u paklu, pokušala je suicid rezanjem vena. Suprug joj je pred njezinim roditeljima razbio staklenu cašu o glavu. Cesto se sukobljavao izvan kuce, pucao iz pištolja, tukao se. Od troje njihove djece on je samo jedno priznavao kao svoje. Ne prihvacam da je u ovom trenutku imala motiv da ga se riješi. Ona je samo spašavala živu glavu, a i živote svoje djece. zakljucio je Jošanovic te za Valentinu Gecaj zatražio oslobadajucu presudu.

Predsjednik sudskog vijeca Zdravko Garic je nakon objave oslobadajuce presude usmeno iznio kratko obrazloženje odluke.

- U konkretnom slucaju ocijenjeno je da je optužena postupala u nužnoj obrani jer joj je suprug prijetio smrcu, rekao je sudac Garic. (Marica KOŠTA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter