LED rasvjetom do uštede javnog novca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska tvrtka Kolos LED zajedno sa splitskim kolegama iz tvrtke Tratina postavila je tri uzorka bijele LED rasvjete od 120 W na stupu od 10 metara na Medulinskoj cesti, odnosno na odvojku za Pomer. Ovaj pilot-projekt se zasad pokazao vrlo efikasnim te u Opcini Medulin razmišljaju o daljnjoj suradnji ne bi li se i u drugim naseljima postavila takva vrsta isplativije i jeftinije javne rasvjete.

Postavljanje ovog rasvjetnog tijela je besplatno jer se radi o projektu koji je u fazi analize. No, vec nakon mjesec dana pokazalo se da je ušteda elektricne energije poprilicna pa je pocela izrada projekta za cijelu opcinu. U medulinskoj opcinskoj upravi vele da bi se on trebao financirati europskim sredstvima, putem Fonda za energetsku ucinkovitost.

- Zamjenom postojece rasvjete LED svjetiljkama postigla bi se ušteda od oko 60 posto u normalnom režimu ili oko 70 posto u režimu sa smanjenjem intenziteta u kasnim vecernjim satima. Ako bi se na razini opcina ili gradova instalirale LED svjetiljke i ako je planirana godišnja potrošnja elektricne energije primjerice milijun kuna, uz potrošnju objekata koji ce se izgraditi u tekucoj godini ostvarila bi se ušteda od oko 700 tisuca kuna. To nije konacni iznos jer ce u predstojecem razdoblju neminovno doci do znacajnog povecanja cijene elektricne energije.

Glavni motiv za zamjenu postojece rasvjete LED svjetiljkama je ostvarivanje odredenih ušteda, ali uz obvezu da se pritom zadrži kvaliteta osvijetljenosti prometnica i javnih prostora, koju definira Medunarodna komisija za osvjetljivanje (CIE), veli Dalibor Gortan iz tvrtke Kolos LED.

Znanstvenik Korado Korlevic skeptican je u pogledu LED rasvjete. Kako je pojasnio, ta rasvjeta ako je plave boje nanosi štetu ne samo ljudima, vec i životinjama.

- Plava LED rasvjeta kod covjeka izaziva nesanicu jer takva vrsta plave boje sprjecava proizvodnju melatonina u organizmu. Kukci, primjerice, vole plavu boju pa se skupljaju pod tim svjetlom, što privlaci šišmiše u vecem broju. Stoga se može dogoditi da šišmiši u jednoj sezoni pojedu sve kukce i time za druge naraštaje ne ostavljaju hranu, a to pak uzrokuje smanjenje populacije šišmiša. Bijela i žuta LED rasvjeta su puno bolje u odnosu na plavu.

U slucaju magle, plava LED rasvjeta pod sobom stvara svjetlosni zid, koji uvelike smanjuje sigurnost u prometu. Stoga je takva, plava rasvjeta u svijetu odavna odbacena kao nepovoljna. Nova znanstvena istraživanja su pokazala da je bijela, odnosno žuta pa i narancasta LED rasvjeta puno kvalitetnija za ljude i životinje, zakljucio je Korlevic. (Piše Cristian Bruno GALIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter