Sudovi i zatvori pretrpani zbog nekoliko jointa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od polovice sudskih predmeta za kaznena djela na Županijskom sudu u Puli otpada na zloporabu droge! Na tom su sudu, naime, prošle godine zaprimljena 43 predmeta za sva kaznena djela, a od toga ih se cak 27 odnosilo na kaznena djela zloporabe droge.

Upravo je prenatrpanost sudova i državnih odvjetništava predmetima za kaznena djela zloporabe droge jedan od osnovnih razloga za "dekriminalizaciju" posjedovanja droga za osobnu uporabu, i to na nacin da to djelo iz kaznene prijede u prekršajnu sferu, kako to predlaže Ministarstvo pravosuda. Ako se tome doda i podatak da i zatvore "nastanjuje" veliki broj osudenika iz te oblasti, jasno je da bi se smanjenjem njihova broja i uštedjelo.

Nacelnik Odsjeka kriminaliteta droga PU istarske Mile Oreškovic kaže da su lani u Istri evidentirana 1.092 kaznena djela zloporabe droge, što je sedmina ukupnog broja kaznenih djela.

Ocjene dr. Slavka Sakomana, koji je nedavno izjavio da upravo Istra ima vodecu poziciju po broju ovisnika jer je slaba karika represivni sustav, nacelnik PU istarske Mladen Blaškovic smatra neargumentiranima i tvrdi da Istra prednjaci i u prevenciji i u broju evidentiranih nedjela.

Prvi istarski policajac smatra da je prekršajni postupak za posjedovanje opojne droge mnogo efikasniji, brži i jeftiniji nacin sankcioniranja posjedovanja droge za osobnu uporabu.

- Policija sada za posjedovanje manjih kolicina opojne droge podnosi kaznenu prijavu državnom odvjetništvu jer smo to dužni po zakonu, a potom oni te predmete prebacuju u nadležnost prekršajnih sudova, veli Blaškovic.

Razlicite sankcije za uzgoj marihuane

Pred sucima Županijskog suda u Puli proteklih godina našli su se brojni optuženici za kaznena djela zloporabe droga. Jedan od njih bio je i frontmen vodnjanske grupe Popeye Igor Ferenac, koji je kao 25-godišnjak 2007. osuden na dvije godine zatvora zbog uzgoja dviju stabljika marihuane, a zbog posjedovanja 0,69 grama amfetamina i 14,37 grama marihuane na dodatna dva mjeseca pa mu je izrecena kazna od 25 mjeseci zatvora.

Inace, Ferencu je u sobi policija pronašla ukupno devet stabljika marihuane, ali je njih sedam imalo manje od 0,3 posto THC-a pa mu se za to nije sudilo. Ferenceva žalba na prvostupanjsku presudu nije prošla na Vrhovnom sudu, koji mu je potvrdio presudu, a za pravo mu nije dao ni Ustavni sud. Stoga je on 12. rujna prošle godine otišao na izdržavanje kazne u zagrebacki Remetinec. Dio kazne odradio je i u Turopolju, a trenutno je u kaznionici u Valturi. (M. KOŠTA)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
.


Podijeli: Facebook Twiter