Film o Luki Ritzu pogledalo 2.194 ucenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu programa "Film u školi" (FUŠ), ciji je cilj edukacijskim ciklusima osposobiti djecu i mlade za razvijanje kulture gledanja i promišljanja filmova, tijekom 12 dana (na ukupno 15 projekcija) film "Oblak" redatelja Miroslava Sikavice pogledala su 2.194 srednjoškolca i ucenika sedmih i osmih razreda pulskih osnovnih škola.

Rijec je o prikazu intimne pozadine medijski eksponiranog slucaja ubojstva Luke Ritza, koje je potreslo hrvatsku javnost, o životu njegovih roditelja, prijatelja i bivše djevojke nakon tragicnog dogadaja u lipnju 2009., kada se zauvijek ugasio život mladica koji je kasnije postao simbol borbe protiv nasilja medu mladima.

Ucenici su film proživjeli veoma emotivno, o cemu govore i njihovi osvrti nakon projekcije. Mia Belci, ucenica Osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi", napisala je: "Iako sam znala o cemu je film, ostala sam iznenadena i šokirana dogadajima i scenama koje govore o nasilju. Tim više što se radi o stvarnom dogadaju i to u našoj državi. Sve me to potaknulo da razmislim o opasnostima o kojima mi mladi malo znamo i nismo spremni suociti se s njima. Mi nismo spremni na agresiju i nasilje koje nas okružuje. Mislim da su roditelji Luke i sam redatelj željeli upozoriti mlade da to ne cine. Zabava se može i mora pronaci u drugim stvarima".

Adamandia Koželj Pashalidi napisala je pak da je najjacu bol osjetila kada je u dokumentarcu spoznala Lukin karakter. "Iako sam Luku Ritza vidjela samo na snimkama, nekako sam ga vidjela i u njegovom ocu, u njegovu karakteru. I bilo mi je drago. Podržavam grupu ljudi koja lijepi plakate "Štitim ubojicu". Policija je pustila na slobodu ubojice. I na kraju, želim zahvaliti Lukinim roditeljima što su imali hrabrosti iskreno progovoriti o svojoj tragediji." (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter