Vlada nas ne cijeni kao socijalne partnere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Denis Buršic, povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika za Istarsku županiju, smatra da aktualna Vlada ne cijeni sindikate državnih službi kao socijalne partnere.

- Kako inace objasniti cinjenicu da se važan dokument kao što je prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, s konacnim prijedlogom zakona, sindikatima državnih službi može proslijediti na ocitovanje samo dan prije, s krajnjim rokom ocitovanja dan kasnije, pita se Buršic.

Pojašnjavajuci da su tako brza ocitovanja nemoguca bez konzultacija s clanstvom, ipak navodi da se sindikat ne slaže s clankom 3 tog dokumenta jer je on manje-više neostvariv - rijec je o premještanju državnog službenika u tijela lokalne i regionalne samouprave.

Nadalje, taj clanak, smatraju, može dovesti do daljnjih komplikacija - kako ce se voditi taj službenik, kao zaposlenik lokalne samouprave ili i dalje kao državni službenik, te koji ce se kolektivni ugovor na njega odnositi?

Sindikat se ne slaže ni s clankom 4 (položaj sindikalnog povjerenika) jer se njime, smatra Buršic, guši sloboda sindikalnog djelovanja, kao ni s clankom 74c (radna mjesta rukovodecih službenika u Hrvatskom saboru), buduci da im nije jasno zašto se rukovodeci službenik bira javnim natjecajem na cetiri godine.

Na ovaj nacin ispada, veli on, da se nakon svakih izbora u skladu s novim politickim pobjednicima mijenjaju i rukovodeci državni službenici, iako se stalno traži depolitizacija državnih službi.

Uz tvrdnju da se radnickim pravima ne smije manipulirati, Buršic zakljucuje da rad Vlade u zadnja dva mjeseca ocjenjuje negativnim jer je ocigledno da se ona ne želi dogovarati sa socijalnim partnerima, odnosno da provodi politiku "svršenog cina".


Podijeli: Facebook Twiter