Još nekoliko dana za prijave poreza na dohodak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srijeda, 29. veljace, je posljednji dan kada se prijave poreza na dohodak za 2011. mogu podnijeti ispostavi podrucnog ureda Porezne uprave u mjestu gdje je porezni obveznik boravio veci dio prošle godine. Mnogi je moraju podnijeti jer ukoliko to ne ucine, platit ce kaznu.

U obvezi su oni koji su lani ostvarili dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca istodobno, zatim oni koji su ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti za koju se on utvrduje na temelju propisanih poslovnih knjiga te oni radnici ciji poslodavac (ili sam isplatitelj) nije uplatio porez na dohodak.

Prijavu moraju podnijeti i umjetnici koji su iskoristili 55 posto priznatih paušalnih izdataka te hrvatski ratni vojni invalidi koji su koristili porezne olakšice.

Prijavu treba podnijeti rezident Hrvatske ako je oporezivi dohodak ostvario izravno iz inozemstva te clan posade broda u medunarodnoj plovidbi koji ostvaruje dohodak od nesamostalnog rada od domaceg ili inozemnog brodara. Svi oni dužni su u prijavi iskazati ukupno ostvareni dohodak. Izuzetak su hrvatski ratni vojni invalidi koji mogu djelomicno popuniti prijavu, a dohotke mogu, ali i ne moraju prijaviti, ovisi o tome isplati li im se ili ne. (P. GREGOROVIC)

U TISKANOM IZDANJU OD PETKA PROCITAJTE TKO MOŽE OSTVARITI POVRAT POREZA.


Podijeli: Facebook Twiter