Prosvjed protiv ACTA-e

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu se na pulskoj Portarati, u koordinaciji s prosvjednicima u ostalim hrvatskim gradovima, održao prosvjed protiv globalnog sporazuma ACTA (Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja). Protivljenje ACTA-i, odnosni cenzuri Interneta i slobodnog govora, na Portaratu je dovelo tek nekolicinu mladih prosvjednika.

Za mali broj pulskih prosvjednika vjerojatno je krivo  loše vrijeme, ali i, kako su sami organizatori dodali, ubrzano skidanje sadržaja s Interneta dok se još može.

- Želimo zadržati pravo na dijeljenje informacija i pravo osobnog izbora. Ovaj štetni ugovor imat ce nesagledive posljedice za slobodu govora i privatnost, te potpuno ignorira vecinu zemalja u razvoju, receno je na pulskom skupu.

Klub mladih IDS-a objavio je danas priopcenjem da se pridružuje brojnim udrugama i neformalnim organizacijama gradana širom Europe i svijeta u protestu protiv ratifikacije ACTA-e.

Mladi IDS-a isticu kako je cilj ACTA-e promijeniti temeljne tehnološke i institucionalne elemente funkcioniranja interneta kao globalne informacijske mreže, a ne suzbijanje krivotvorenje roba i kršenje autorskih prava na internetu.

Taj klub mladih traži od Vlade RH da što prije pokrene javnu raspravu o ACTA-i i njegovim posljedicama, te zatim odluci hoce li ga usvojiti.

Protivljenje ratificiranju ACTA-e u Europskom Parlamentu u lipnju ove godine vec potpisalo dva milijuna korisnika Interneta.

Inace, ACTA je dalekosežan sporazum ciji je cilj uskladivanje medunarodnih standarda zaštite autorskih prava u glazbenoj, filmskoj, farmaceutskoj, modnoj industriji i nizu drugih koje su cesto žrtve krade intelektualnog vlasništva. Prema ACTA-i pružatelji internetske usluge morat ce nadgledati sve aktivnosti svojih korisnika ne bi li pronašli moguca kršenja autorskih prava. Vlasnici zaštitnih znakova i vlasti bi dobili goleme ovlasti tijekom istraživanja potencijalnih sumnjivaca, ukljucujuci i narušavanje privatnosti.

Borba protiv ACTA-e u Hrvatsku je službeno stigla u cetvrtak, kada je haktivisticki kolektiv Anonymous srušio internetske stranice Ive Josipovica, koji je podržavši ACTA-u na sebe navukao bijes on-line zajednice. Brojni prosvjedi po Europi vec su urodili plodom pa su tako Poljaci, Cesi i Slovaci odbili ratificirati ugovor, a potom je to odbio uciniti i njemacki parlament. (G. ROJNIC)

Prosvjed u drugim gradovima

Protivnici ACTA-e prosvjedovali su poslijepodne u Zagrebu, Rijeci i Osijeku protiv tog medunarodnog sporazuma o zaštiti autorskih prava, za kojeg tvrde da ce ograniciti slobodu korištenja interneta i povecati mogucnost kontrole gradana.
Organizatori prosvjeda "Stop ACTA" su putem društvenih mreža pozvali protivnike tog dokumenta na nenasilno okupljanje, unaprijed se ogradujuci od onih koji žele iskoristiti prosvjed za druge ciljeve.
U Zagrebu se ispred Ministarstva vanjskih i europskih poslova okupilo 200-tinjak, vecinom mladih aktivista, dio njih s maskama Anonymousa i istaknutim transparentima "Stop ACTA" i "Stop cenzuri interneta".
Jedan od aktivista s maskom Anonymousa rekao je novinarima da bi se prihvacanjem ACTA-e ugrozila sloboda na posljednjem slobodnom komunikacijskom kanalu - internetu. Smatra da je posrijedi nadzor sadržaja i korisnika, a ne zaštita autorskih prava.
Hrvatska vlada nedavno je najavila javnu raspravu o tom ugovoru, a zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisovic izjavio je novinarima koji su pratili prosvjed da taj prijedlog nije na dnevnom redu Vlade i da ce se o tome provesti javna rasprava. Izrazio je spremnost za razgovor sa zainteresiranim predstavnicima protivnika ACTA-e. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter