FOTO: Bura nosila sve pred sobom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Olujna i orkanska bura koja puše nesmiljenom žestinom izazvala je proteklih dana brojne poteškoce stanovnicima Istre. Kako saznajemo u Podrucnom uredu za zaštitu i spašavanje, bura koja je puhala jacinom od 110 kilometara na sat pa i više, najviše je problema izazvala u opskrbi elektricnom energijom.

Bez elektricne energije jucer navecer ostalo je podrucje Marcane, Barbana i Žminja te su kvarovi tijekom veceri sanirani.

Nešto gore su prošla mjesta oko Gracišca, Mandalencici, Jakacici, Batlug i Brešnica, koji su s okolicom od jucer navecer do danas bila bez elektricne energije, kao i Pagubice, Omošcice i Mlake na podrucju opcine Cerovlje te Šajini i Manjdvorci na Barbanštini. Mjesto Gradinje kod Livada danas prije podne takoder je bilo bez struje.



Više od 50 intervencija na podrucju Istarske županije imali su vatrogasci, gorjela je trava i nisko raslinje, a zapalilo se nekoliko dimnjaka. Bura je nosila krovove u Puli i Labinu te u Pazinu gdje je vjetar podigao limeni krov skladišta nedaleko od željeznicke stanice.

Na podrucju Istre zbog jakog se vjetra na prometnice srušilo oko 25 stabala, a vecih prometnih nesreca uzrokovanih burom nije bilo. U Puli je stablo palo na automobil, a u Pazinu su jedan automobil oštetili crjepovi koji su padali s krova. Bura i dalje nosi zemlju na Cepickom polju otežavajuci promet na cesti Cepic - Šušnjevica.



Kako istice procelnik pazinskog Podrucnog ureda za zaštitu i spašavanje Renato Kalac, buduci da se pogoršanje vremena najavljuje ponovno za kraj tjedna, sve ce nadležne službe i dalje biti u pripravnosti pa su na terenu djelatnici komunalnih poduzeca, Ceste, Istarskih cesta, vatrogasaca i Hitne pomoci.

Orkanska bura koja je sinoc zapuhala u Pazinu otkinula je oko 350 metra cetvornih limenog krova na skladištu Hrvatskih željeznica na pazinskoj željeznickoj stanici.

Srecom na parkiralištu pred skladištem u blizini trgovackog centra nije bilo automobila koji bi zasigurno bili završili pod ogromnim limenim pokrovom. Radnici su danas ujutro poceli uklanjati lim i s korova skidati ostatke limenog krova.



Nakon što je cijeli dan brijala Pazinštinom bura se sinoc pojacala na višim predjelima oko Pazina. Prema informacijama s terena, najžešce je puhala na podrucju Lindara i susjednim mu predjelima prema Gracašcini i Žminjštini.

Orkanski naleti nosili su sve pred sobom, lomeci granje, prevrcuci kontejnere, dižuci crepove, a u Lindaru je stradala metalna garaža iz koje su vlasnici u posljednjem trenutku uspjeli spasiti automobil.

Oko sat vremena šire podrucje Lindara ostalo je sinoc bez struje. Na više je mjesta jak vjetar polomio grane, a krhotine kotrljao cestama pa su cestari i komunalci imali dosta posla. Srecom, vecih nezgoda ili ozbiljnijih problema na Pazinštini nije bilo, kaže Doriano Orbanic, nacelnik Županijskog centra 112.



Istarski ipsilon otvoren je za sve kategorije vozila, no zbog jake bure prometovanje se odvija otežano. Brzinu valja prilagoditi vremenskim uvjetima, a posebno oprezno treba voziti na vijaduktima Mrzlici, Drazej, Limska draga i Mirna.

Hrvatski autoklub upozorava vozace da na put krecu iskljucivo uz sveobuhvatnu zimsku opremu ili da, ako to nije nužno, uopce ne putuju.

U Bujama je bura jacine od oko sto kilometara na sat, što je ovdje zaista rijetka pojava, u utorak u kasnim vecernjim satima do 4 sata ujutro prouzrocila manje poteškoce.



Bez javne je rasvjete privremeno je ostala Ulica 1. svibnja i dio starogradske jezgre, srušen je jedan lampion na Trgu svetog Servula, a na širem podrucju grada palo je nekoliko suhih grana i reklamnih tabli uz ceste.

Kako su nam rekli u bujskom odjelu za komunalne djelatnosti, gradski komunalci su tijekom jutra sve rašcistili. Sanirana je i javna rasvjeta, potvrdili su nam iz Elektroistre.



Od metereologa amatera Gorana Kovacevica doznajemo da ce se vjetar smiriti sve do petka poslije podne, kad se na podrucju citave Istre ponovno ocekuje njegovo jacanje, a tijekom vikenda i orkanska bura te razvedravanje. U tom se razdoblju ne predvidaju padaline.

Osim prevrnutih kontejnera, što se dogodilo pomalo posvuda, Javna vatrogasna postrojba Umag, kako doznajemo od njenog zapovjednika Marina Alessija, imala je dvije intervencije.



Razaracki pohod bure na Labinštini najbolje se mogao osjetiti u Kršanu: oko 20 sati nestalo je struje, vjetar je, pomahnitalo fijucuci, otvarao i slabije ubrtvljene prozore stana, rušio krovne crjepove, razbacivao vrtni inventar, a dolje u Cepicu bljeskajuca sirena sugerirala je na požar.

Orkanska bura potpuno je uništila veliki skladišni šator mjesnog diskonta, u kaficu na ulazu u Kršan - slomljena i vjetrom odnesena željezna konstrukcija tende. U susjednom Cepicu, pak, na farmi krava Bio Adria dignulo je metalne panele na središnjem dijelu krova jedne od staja. I na krovištu mjesne osmoljetke popustili su limovi.

Bez struje (a time nerijetki i grijanja) na oko dva sata bila naselja na potezu od Vineža preko Becici, Zartinja, Golji do Snašici i Kunja, a od 20 sati pa gotovo do ponoci naselja na potezu Kršan - Cepic. Kožljak je, pak, bez napona bio cijelu noc. Slicna sudbina snašla je i stanovnike Bršice te Štalija.

Sinoc su maknuli stablo koje je palo na cestu na umaškom Šetalištu Vladimira Gortana, a danas rano ujutro savio se stup s antenama na zgradi u Ulici žrtava fašizma u drugom dijelu grada. Morali su ga ukloniti jer je postojala opasnost da ne padne, što je posebno opasno jer se u blizini nalazi podrucni djecji vrtic Petar Pan.

Zbog olujne bure rovinjska Javna vatrogasna postrojba imala je nocas i jutros brojne intervencije. Na raskrižju kod Bolnickog naselja bura je slomila veliki bor, koji je preprijecio cestu.

U Rovinjskom Selu, koje je na dva sata ostalo bez struje, bura je kod Lucky bara slomila telefonski stup. Na podrucju Rovinja vatrogasci su još intervenirali zbog požara u dva dimnjaka. Na Žminjštini su gasili dva požara, a danas je gorjelo i na podrucju Basilice.



Snažan vjetar koji se jucer u poslijepodnevnim i nocnim satima obrušio na Poreštinu, osim jake hladnoce, srecom nije donio vece štete, za što su dobrim dijelom zaslužni i porecki vatrogasci koji su imali pune ruke posla u gašenju požara i uklanjanju, primjerice, krova od salonita nedaleko od zgrade Elektre, koji je vjetar otrgnuo s krova jednog objekta gdje je ostao visjeti i predstavljao opasnost za vozila i pješake.

Na Poreštini jaka bura nije uzrokovala poteškoce u opskrbi Elektricnom energijom, doznajemo iz poreckog pogona Elektroistre. Bura se danas u jutarnjim satima stišala, a sunce je izmamilo prolaznike na ulice.

Za razliku od sredine prošlog tjedna, kada su prema mjerenjima vatrogasne meteostanice u Vrhu udari bure dosezali brzinu od 90 km/h, bura se donekle smirila te je preksinoc u 21 sat dosezala brzinu od tek 68 km/h. Javna vatrogasna postrojba Buzet, doznajemo od zapovjednika Damira Fabijancica, nije zabilježila niti jednu intervenciju.

Na podrucju buzetskog pogona HEP-a dogodilo se nekoliko kvarova. Oko 6 sati ispao je dalekovod Karojba - Sv. Stjepan. Jaka, na udare olujna bura srušila je stablo na vodice, a bez struje je ostalo devetnaest potrošaca. Kvar je otklonjen u 11 sati. Stablo se srušilo i na niskonaponsku mrežu u Gradinjama koje su ostale bez struje.


Podijeli: Facebook Twiter