I na studeni raditi se mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Orkanska bura sledila je kosti, pulske ulice su prazne, izlazi se samo kad se mora, i to od tocke A do tocke B, a temperatura zraka, cak i usred podneva nije se penjala iznad nule. Iako se niti po prognozi poboljšanje ne nazire, a ponovni val hladnoce najavljuje se za subotu, Pula vec sada osjeca posljedice jakog vjetra.

Kontejneri za smece prevrnuti su u gotovo svakoj ulici, komadi grana nalaze se po cestama, rijetki su prolaznici, a još rjedi kupci na zelenoj tržnici i ribarnici. Medutim, ima medu nama i onih koji rade na otvorenom, a malo tko bi ovih dana bio u njihovoj koži.

Uljanikovci na otoku, poštari, gradevinari, djelatnici Herculanee ovih su dana pod najvecim opterecenjem - bura ih nemilice tuce, nemaju se kamo sakriti, a višeslojna odjeca i zabundavanje od kratkotrajne su pomoci.



Na otvorenom je strašno


Srecom, vecina gradevinara ovih dana odraduje radove unutar gradevina gdje su barem donekle zaklonjeni od vjetra. Tako su, primjerice, skele na hotelu Histria i po apartmanskom naselju Punte Verudele prazne, a svi radovi prebaceni su u interijer hotela.

No, takve srece nisu uljanikovci na otoku iako se njihove poslovode trude brinuti o njima koliko mogu, ovisno o poslu, o zdravlju radnika...

- Na otoku je katastrofa, hladno je za po... Bura nemilosrdno puše preko zaljeva ravno na nas, a kad je tako jak vjetar ni dizalice ne rade. Dole je, na otvorenom, uistinu strašno. Možete samo zamisliti kako je tek na navozu. Srecom, koliko se to može nazvati srecom, šefovi doziraju rad ljudi, inace ne bismo mogli izdržati ovakve uvjete.

Malo se radi, pa se pusti ljude da se zagriju, potom se ponovno vracaju na posao, kaže nam uljanikovac koji od proteklog tjedna radi pod udarima bure koja preko pulskog zaljeva nemilosrdno šiba izdvojeni otok.



Iako bi bura, u principu, trebala biti saveznik djelatnika cistoce jer s gradskih ulica otpuše svu necistocu, sada je svakako neprijatelj pometaca ulica. U iskušenju su ovih dana i poštari.

- Stvarno je gadno, pogotovo onim kolegama na motorima. Oni umiru od hladnoce bez obzira što su im kupljena dobra nova odijela jer zima je zima, od bure te ništa ne spasi. Doduše, nije ni nama pješacima lako, najmanje cetiri sata na otvorenom po ovakvoj hladnoci uistinu iscrpi.

Nakon posla lice mi je skroz osušeno, ruke smrznute jer ne mogu u rukavicama dijeliti pisma koja su tanka. Mora se priznati i da nas gradani nerijetko pitaju za zdravlje. Vide nas promrzle pa nam nude da se ugrijemo, kaže nam jedan pulski poštar.



Sve što te ne ubije, ojaca te


One koje Puljani sigurno nece ponuditi da se ugriju su gradski prometni redari, a razlog vjerojatno leži u kazni koju ispisuju. Oni se, kažu nam, nemaju kamo zavuci, jer su im radno mjesto prometnice užeg središta grada, a zavjetrina je jedini spas.

- Sve što te ne ubije, ojaca te, tako i ovakva bura. Koliko god robe na sebe stavili, nikad nije dovoljno. Doduše, imamo relativno dobra odijela i rukavice, prilicno nas štite pa se nekako izdrži. Osobno se ne zaklanjam nigdje. Kada izadem na ulice, onda radim, nemam vremena negdje se grijati i piti caj, osim za vrijeme marende.

Šef nas povremeno, po ovakvom vremenu, poštedi, a primjetno je i da ima manje posla jer manje ljudi po ovakvom vremenu dolazi u grad pa je više parkirnih mjesta, samim time i manje je nepropisnog parkiranja, kaže Diego Manojlovski, jedan od gradskih prometnih redara.

Hladnoca koja se zavlaci u svaku poru pricinjava poteškoce cak i onima u zatvorenom, odnosno, kako nam se javljaju, velikim trgovackim halama/centrima. Velik prostor i inace je teško zagrijati, no kada i sustav grijanja "kihne", onda je jasno da je rad na niskim temperaturama zajamcen. Trenutno je takva situacija u trgovackom centru Plodine gdje se, kako su nam rekle pojedine djelatnice, pokvarilo grijanje pa otud hladnoca prilikom kupnje.


Podijeli: Facebook Twiter