Bura savijala prometne znakove i oštetila školsku fasadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjever Istre ovoga je puta zaobišao snijeg, ali je zato jaka, na udare olujna bura savijala prometne znakove, prevrtala kontejnere, a stradala je i fasada osnovnoškolske zgrade u Buzetu.

Jak vjetar, doznajemo od Mirjane Blaževic, ravnateljice Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", otkinuo je dio fasade na zgradi maticne škole, od petnaestak metara dužine. Štetu ce prijaviti osiguravajucoj kuci i sanirati je.

Najveci izmjereni udari bure kretali su se oko 90 kilometara na sat, saznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Buzet Damira Fabijancica, a nocne temperature spuštale su se i do -10 stupnjeva Celzija. Zbog jake bure, osjecaj hladnoce iznosio je i do -20 stupnjeva Celzija.

Vatrogasci su proteklih dana zabilježili tri intervencije, od toga dva požara dimnjaka u starom gradu Buzetu i u Kegima. Zbog niskih temperatura ledila se voda u cijevima, pa su zbog puknuca vodovodnih cijevi kod obiteljske kuce u selu Kompanj nedaleko Roca, vatrogasci interventno priskocili u pomoc te odvezli cisternu od 12 kubika vode.

U Istri nije bilo vecih problema zbog loših vremenskih uvjeta, a dovoljno je ekipa spremno na intervenciju, saznajemo u županijskom centru 112 u Pazinu. Kako smo saznali, u subotu navecer oko 22.30 sati došlo je do prekida vodoopskrbe i u dijelu pazinskog starog grada. Nadležne službe odmah su intervenirale te je u roku od dva sata uspostavljena normalna opskrba vodom.

Što se opskrbe plinom tice, saznajemo da unatoc pojacanoj hladnoci Plinacro - operator plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske, jamci siguran i pouzdan transport svih ugovorenih kolicina prirodnog plina, od ulaska u plinski transportni sustav do distribucijskih sustava i industrijskih kupaca na transportnom sustavu.

U slucaju daljnjeg povecanja potrošnje plina transportni sustav je u mogucnosti preuzeti i dodatne kolicine plina, ukoliko ih opskrbljivaci osiguraju. Opskrba plinom nije u nadležnosti operatora transportnog sustava, za koju su zakonski zaduženi drugi energetski subjekti plinskog tržišta Republike Hrvatske, s kojima je Plinacro u stalnome kontaktu, priopcio je direktor Ureda za odnose s javnošcu Plinacroa Mario Dragun.

Do priopcenja hrvatskih plinskih operatora došlo je nakon što je Gazprom zbog hladnoce u Rusiji smanjio isporuke plina za istocnu Europu, Grcku i Italiju. Srecom, Hrvatska ima 80 posto svog plina, magistralnim plinovodom Pula - Karlovac snabdijeva se i iz nalazišta u sjevernom Jadranu, a ima i podzemno skladište Okoli, koje osigurava opskrbu i u kriznim situacijama. (G. CALIC ŠVERKO, P. LUKEŽ, A. POKRAJAC)

Zaledila se Pazincica

Dugotrajna niske temperature koje ni preko dana ne gube negativan predznak zaledile su Pazincicu, a na Zareckom krovu kraj Pazina stvorile idilicnu zimsku sliku.

Vodopad se pretvorio u krasnu ledenu zavjesu, dok voda koja unatoc zimskoj suši još uvijek tece ispod leda sprecava da se jezero Zareckog krova u potpunosti zaledi. No, oni hrabriji vec hodaju po njemu, jer je ledeni pokrivac na vecini mjesta dosegao deset centimetara debljine.

Idilicnu sliku kvari tek gomila kamenja kojima su neki od posjetitelja proteklih dana neuspješno pokušavali probiti led. Uzvodno je pak stanje vec "zacementirano", pa se pojedinci bezbrižno šecu i kližu po citavom vodotoku Pazincice, pa možemo zakljuciti da je Pazin umjesto na trgu kao proteklih godina ove zime dobio ono pravo rijecno klizalište.

Prema podacima DHMZ-a sljedecih se dana ne ocekuju oborine, a temperature ostaju niske. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter