Vodnjan: Sveta tijela predstavljena javnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U posljednjih 40 godina nismo imali hladnijeg Sv. Blaža", rekao je na misnom slavlju župnik vodnjanske župe Marijan Jelenic. Unatoc hladnoci, u crkvi Sv. Blaža okupio se velik broj vjernika obilježavajuci blagdan sveca zaštitnika Vodnjana, Sv. Blaža, 800. godišnjicu od utemeljenja vodnjanske župe i 500. obljetnicu smrti Sv. Nikoloze Bursa, cije se neraspadnuto tijelo cuva u vodnjanskoj crkvi.



- Župa Sv. Blaža u Vodnjanu poznata je po relikvijama, a sveta tijela su najdragocjenija i posao na njihovom ocuvanju je gotov, rekao je porecki i pulski biskup monsinjor Ivan Milovan.

Vodnjan, naveo je, vec dva stoljeca cuva sveta tijela, a njihova obnova i zaštita provedena je na Jelenicevu inicijativu. Na tom su poslu, usto suradivali Ministarstvo kulture, Hrvatski restauratorski zavod, Konzervatorski odjel u Puli, KBC Split, Istarska županija, Grad Vodnjan te posebno povjerenstvo osnovano s ciljem ocuvanja i zaštite svetih tijela.



Snimanje tijela CT-om u splitskoj klinici pokazalo je da je da je ocuvan skelet sv. Pavla, tijelo sv. Leona Bemba pak djelomicno je raspadnuto, a tijela sv. Ivana Olinija i sv. Nikoloze, sacuvana su sa svim unutarnjim organima.

Nove cetiri sigurnosne komore za sveta tijela blagoslovio je rijecki metropolit Ivan Devcic, koji je i predvodio koncelebriranu misu. Uz njega su bili i biskup Milovan te Dražen Kutleša, biskupov koadjutor Porecke i pulske biskupije.



Obilježavanje 800. godišnjice župe poseban je dan za citavu katolicku javnost, istaknuo je Jelenic, jer je župa zajednica ljudi koju se upucuje u vjecni život. Velika je pobjeda, dodao je, što su osigurane nove klimatizirane komore za cuvanje i zaštitu svetih tijela pa im vanjski faktori nece moci naštetiti.

U povodu 800. godišnjice župe Vodnjan nedavno je izdana knjiga koja govori o njenoj povijesti. Buduci da je Sv. Blaž zaštitnik grla, nakon mise prireden je blagoslov grla, a vjernici su mogli i poljubiti i relikviju Sv. Blaža. (P. LUKEŽ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter