Putnici kruzera cekaju službenu ponudu odštete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri preživjele obitelji iz Savudrije i Umaga cule su putem medija o ponudi naknade od 14 do 15 tisuca eura svakom putniku kruzera "Costa Concordia", a sad ocekuju i službenu informaciju Coste Crociere.

- I Costa Crociere i zagrebacka agencija Dolia Travel, preko koje smo putovali, kontaktirali su nas neposredno nakon nesrece, a nakon toga nam se više nitko nije javljao. Sami smo na internetu pronašli obrazac za traženje odštete i poslali ga u zakazanom roku od deset dana. Još uvijek ne znamo što cemo napraviti. O svemu cemo razmisliti i odluciti tek kad dobijemo ponudu, kazala je Franka Makovac, objasnivši da su još uvijek snažno potreseni zbog svega što su proživjeli i jednostavno ne mogu vjerovati da se takva katastrofalna nesreca na samo nekoliko metara od jednog otoka može dogoditi u 21. stoljecu.

Slicno nam je rekao i Daniele Turkovic, cija je obitelj takoder poslala obrasce s osobnim podacima i onima o specifikaciji nastalih troškova, koje im je poslala Costa Crociere. Napomenuo je da ce svi zajedno sjesti i prouciti situaciju, a svatko ce za sebe odluciti hoce li prihvatiti dobivenu ponudu ili izabrati drugu mogucnost - angažirati pravnike i tužiti vlasnika broda za veci iznos.

Ingrid Škopac Verbanac, koja je sa sinom Teom preživjela havariju "Coste Concordije", ne zna za dogovor vlasnika broda i talijanske udruge o visini isplate odštete putnicima kruzera.

- Upravo sam razgovarala s turistickom agencijom koja nas je vodila na putovanje, poslali su nam formular za izgubljene stvari. To je sve što smo dobili, kazala nam je jucer u telefonskom razgovoru.

Brod, na kojem se nalazilo 4.229 osoba, od kojih 3.200 turista, 13. sijecnja udario o stijenu u blizini otocica Giglio u toskanskom arhipelagu. Pritom je poginulo 16 osoba, dok ih se 16 smatra nestalima.

Jucer je u Rimu postignut dogovor izmedu predstavnika talijanskih udruženja potrošaca i tvrtke Costa Crociere oko visine naknade svim putnicima kruzera "Costa Concordia" koji su preživjeli havariju kod otoka Giglio. Sporazum obuhvaca oko tri tisuce putnika iz 60 zemalja, medu kojima je 900 Talijana. Na brodu je u trenutku nesrece bilo i 127 hrvatskih državljana koji zasad popunjavaju odštetne zahtjeve.

Susret s predstavnicima brodara organizirala je talijanska udruga touroperatora Astoi Confindustria, a dogovoreno je da ce brodar sedam dana nakon potpisivanja sporazuma svakom putniku zbog pretrpljenih fizickih i psihickih šteta isplatiti 11.000 eura. Uz taj iznos Costa Crociere dodat ce od 3.000 do 4.000 eura za sve troškove krstarenja, boravka, povratka i lijecnickih usluga. Dakle, po tom dogovoru svaki ce putnik dobiti od 14 do 15 tisuca eura. Naknada ranjenim putnicima te rodbini poginulih bit ce utvrdena na temelju pojedinacnih dogovora.

Pojedinosti oko postignutog dogovora polucile su i negativne reakcije, a medu najžešcim protivnicima dogovora je talijanska udruga potrošaca Codacons, jedna od najutjecajnijih u Italiji. Codacons tvrdi da je ponudeni iznos milostinja pa poziva sve putnike "Coste Concordije" da odbiju takvu ponudu te pristupe pokrenutoj medunarodnoj kolektivnoj parnici, tzv. class action, na sudu u Miamiju protiv Coste Crociere i americke grupacije Carnival, koja je vecinski vlasnik talijanskog brodara.

"Od americkog suda ocekujemo da za svakog putnika presudi naknadu od najmanje 125.000 eura, iznose dva do tri puta vece za ranjene putnike te do milijun eura naknade za poginule", izjavio je predsjednik Codaconsa Carlo Rienzi. Poziv Codaconsa upucen je ne samo talijanskim državljanima, vec svim putnicima "Coste Concordije", bez obzira na državljanstvo. (Elio VELAN, Kristina FLEGAR, R. S.)


Podijeli: Facebook Twiter