IDS-SDP premocno, uspjeh nezavisnih listi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju su prvi put provedeni objedinjeni izbori za vijeca svih 16 pulskih mjesnih odbora i prema ocekivanjima, premocnu pobjedu ostvarila je koalicija IDS-a i SDP-a. No, pobjednicima se smatraju i sve cetiri nezavisne liste koje su se kandidirale na izborima.

Od ukupno 146 mandata vijecnika mjesnih odbora koalicija IDS-a i SDP-a osvojila je 99 mandata, 16 ih je pripalo nezavisnim listama, po 13 mandata osvojili su HDZ i koalicija HSU-a i HNS-a, dok je pet mandata, od toga cetiri u Štinjanu, osvojila Ladonja.

Nezavisne liste kandidirale su se u svega cetiri mjesna odbora (Stari grad, Stoja, Veli Vrh i Nova Veruda) i u sva cetiri polucile pobjedu osvojivši identican broj vijecnika - cetiri. Pobjedu je ostvarila Nezavisna lista Vlade Šegona na Novoj Verudi, koja je osvojila cetiri mandata zahvaljujuci 231 glasu (od ukupno 592 izašla na glasanje), po dva mandata osvojili su IDS-SDP te HSU-HNS, a jedan je pripao HDZ-u.

Pobjedu i cetiri mandata koja jamce natpolovicnu vecinu, naspram tri IDS-SDP-a, ostvarila je Nezavisna lista Marije Langer na Stoji, za što joj je bilo dostatno 160 glasova. Najveci broj glasova u svim mjesnim odborima, 453, dobila je Nezavisna lista Marina Drandica na Velom Vrhu, koja je u tom mjesnom odboru osvojila cetiri mandata, jednako kao i koalicija IDS-SDP, dok ce uteg na vagi u tom mjesnom odboru biti Marino Roce iz HDZ-a.

Identicna ce situacija biti i u Starom gradu, gdje je pobjedu odnijela Nezavisna lista Andelke Mitrovic s 295 glasova te cetiri osvojena mandata, jednako kao i koalicija IDS-a i SDP-a, dok ce presudan glas dati Ivanka Artukovic iz HDZ-a. Ovoj skupini može se pribrojati i Štinjan, gdje je natpolovicnu vecinu mandata (cetiri) osvojila Ladonja, nasuprot tri mandata IDS-SDP-a.

I dok ce se na Novoj Verudi, Velom Vrhu i Starom gradu tek vidjeti suradnja nakon izbora, koalicija IDS-SDP sigurno ce predvoditi mjesne odbore Veruda, Valdebek, Monte Zaro, Gregovica, Kaštanjer, Monvidal, Sv. Polikarp-Sisplac, Arena, Šijana i Vidikovac. Pobjedu su, ali ne natpolovicnu, ostvarili i na Busoleru, a izjednaceni su po broju mandata na Velom Vrhu i u Starom gradu.

Najuvjerljiviju pobjedu koalicija IDS-a i SDP-a zabilježila je na Kaštanjeru, gdje je osvojila svih 11 mandata, potom u Šijani deset mandata, na Vidikovcu devet te Areni, Gregovici i Monte Zaru po osam mandata. Sedam mandata osvojili su u MO-u Sv. Polikarp-Sisplac, a šest u Valdebeku, Verudi i Monvidalu. Vladajuca koalicija izgubila je izbore u Štinjanu i Stoji, dok je najslabiji rezultat zabilježila na Novoj Verudi, gdje je osvojila svega dva mandata, cak dva manje od Nezavisne liste Vlade Šegona, odnosno jednako kao i koalicija HSU-a i HNS-a.

Izborima može biti zadovoljan i HDZ, koji je imao liste u svih 16 odbora. Mandate su osvojili u 12 mjesnih odbora, od kojih po jedan u 11 odbora, dok jedino na Vidikovcu imaju dva mandata. Koalicija HSU-a i HNS-a, pak, ostvarila je mandate u sva cetiri mjesna odbora u kojima se kandidirala - Nova Veruda, Busoler, Veruda i Sv. Polikarp-Sisplac - ali bi njihov rad u mnogocemu mogao ovisiti o razini suradnje s koalicijskim partnerima na državnoj razini, odnosno koalicijom IDS-a i SDP-a.

Ladonja, koja se kandidirala u svega dva mjesna odbora, odnijela je pobjedu u Štinjanu, ali i doživjela poraz na Busoleru, gdje im je pripao svega jedan mandat. Ukupno se na izborima za 16 vijeca mjesnih odbora biralo 146 vijecnika. Po 11 clanova vijeca biralo se u mjesnim odborima Kaštanjer, Sv. Polikarp-Sisplac, Šijana, Veruda i Vidikovac.

Devet clanova biralo se za mjesne odbore Arena, Busoler, Gregovica, Monte Zaro, Nova Veruda, Stari grad i Veli Vrh, dok se po sedam vijecnika mjesnih odbora biralo za Monvidal, Stoju, Štinjan i Valdebek. Na izborima su se kandidirale ukupno 42 liste. U svih 16 mjesnih odbora na izbore su izašli koalicija IDS-a i SDP-a i HDZ, u cak osam mjesnih odbora ove dvije liste su se jedine kandidirale.

U Štinjanu glasalo cak 37 posto biraca, na Vidikovcu svega 6,9
posto

Najmanje biraca izašlo je na izbore na Vidikovcu, gdje je biracko pravo konzumiralo svega 6,9 posto, a najveci je pak bio odaziv u Štinjanu, gdje je glasalo 37 posto biraca. Veoma visok odaziv može se smatrati i na Velom Vrhu, gdje je glasalo gotovo 32 posto biraca, a slijede na Stoji 24,6 posto, u Valdebeku gotovo 22 posto te na Busoleru 20,5 posto. U ostalim mjesnim odborima postotak izašlih biraca kretao se od deset do 16 posto. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter