Zatvorena birališta, do 16 sati glasalo 33,79 posto biraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi referendum u samostalnoj Hrvatskoj, sudeci prema rezultatima do 16 sati, nije zainteresirao gradane. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do tada je na glasacka mjesta izašlo 33,79 posto biraca, odnosno njih 1,36 milijuna.

Tako je referendum za ulazak Hrvatske u EU u devet sati održavanja privukao oko 15 posto biraca manje no što ih je u istom vremenu izašlo na birališta u prosincu kada su se održavali parlamentarni izbori.

U 19 sati birališta su zatvorena, a prvi rezultati se ocekuju oko 20 sati.



Europska unija na glasacka je mjesta privukla najviše biraca u Zagrebu, ali i u kontinentalnim i bogatijim županijama. Najmanji odaziv do popodnevnih sati bilježe slavonske i dalmatinske županije, pa je tako u Vukovarsko-srijemskoj županiji do 16 sati na referendum izašla tek jedna cetvrtina biraca.

DIP kao i GONG nisu zabilježili težih povreda referendumskih pravila iako se sitnih nepravilnosti  nakupilo.

Državni celnici na glasacka mjesta izašli su vec u  prvim satima održavanja referenduma i u svojim izjavama nisu skrivali opredjeljenje za ulazak Hrvatske u EU i izražavali su optimizam da ce tako i gradani odluciti.



Iako joj rezultati odziva u trenutku kada je i sama zaokruživala referendumski odgovor nisu išli na ruku, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic procijenila je da ce odziv biraca biti velik. Ministrica je na referendum izišla u 11 sati do kada je u cijeloj zemlji odziv biraca bio 11,44 posto.

- Vjerujem u uspješnost referenduma. Izgleda da je odaziv velik. Nadam se da ce veliki odaziv odraziti raspoloženje u opcoj populaciji, a raspoloženje je prema svim pokazateljima proeuropsko, rekla je je Pusic, isticuci da je referendumski dan jedan od najvažnijih za Hrvatsku u posljednjih 20 godina.

Prema njezinom mišljenju kampanja je bila obilježena brojnim raspravama, od kojih su neke bile vrlo žestoke,  a smatra da je baš ta žestina skrenula pozornost ljudi da se referendum održava i potaknula ih da izadu i izraze svoje mišljenje.



Kao i ostale državne dužnosnike, i ministricu Pusic su na biralištu, uz hrvatske docekali i brojni novinari iz inozemstva, osobito predstavnici medija iz regije. Na pitanje što bi za susjedne zemlje mogao znaciti ulazak Hrvatske u EU Pusic je odgovorila da je to poruka da se  proširenje nastavlja, da su te reforme moguce.

Usporedujuci posljednji val proširenja, koji je pratila svojevrsna euforija, ministrica je kazala da su sada "druga vremena i racionalniji pristup".

- U 2004.  godini vladala je pozitivna euforija u EU-u i zemljama koje su pristupale. Ekonomska situacija je bila na vrhuncu uspješnosti i to je proširenje bila neka vrsta kraja Hladnog rata. Danas se u EU ulazi s racionalnijim stavom, kazala je Pusic.



Na nekoliko birackih mjesta intervenirala policija

Iako i prema DIP-u i prema izjvešcima promatraca GONG-a referendumski dan protice mirno i u demokratskoj atmosferi, ipak je zabilježeno nekoliko incidenata. No, u svom priopcenju DIP je ipak spomenuo nekoliko birackih mjesta na kojima je morala intervenirati policija.

U Samboru je oko 7 sati na zgradi gdje se nalazi biracko mjesto nepoznati pocinitelj crnom bojom napisao grafite - "ne cu u EU", "Cavoglavi" i "MB", dok je u drugom birackom mejstu u istom gradu osvanuo grafit "ne u EU", "U" i "Torcida". Svi grafiti su uklonjeni. U Sinju je, pak, izmedu 22 sata u subotu i 6.30 u nedjelju na birackom mjestu nepoznat netko sprejem ispisao i precrtao znak "EU". Taj je grafit prekriven bijelom bojom.

Senjanin Ž.V. pak, poželio je referendumski glasacki listic zadržati za uspomenu. Pozvana je policija, no do njenog dolaska birac je listic ipak ubacio u glasacku kutiju.

GONG-ovih 300-tinjak promatraca rasporedenih na 253 glasacka mjesta i organiziranih u 42 mobilna tima takoder su zabilježili nekoliko manjih nepravilnosti. Tako je u Brinju na glasackom mjestu biracki odbor nastavio slušati debatu o Europskoj uniji na radiju i nakon upozorenja promatraca.

Takozvano obiteljsko glasanje omoguceno je (ali i prekinuto nakon upozorenja promatraca) na birackom mjestu Krilo i Bajnice, a na dva biracka mjesta u Zadru i Zagrebu nadeni su propagandni materijali unutar 10 metara od glasackog mjesta.

U Svinici Krstinjskoj glasacko je mjesto bez struje i vode i teško dostupno dok je u Klobucaru glasacko mjesto neadekvatan kontejner u koji ne stane ni biracki odbor.


Podijeli: Facebook Twiter