Moraju se realizirati svi kljucni istarski projekti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic i predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac sa suradnicima u ponedjeljak su u Puli održali prvi u nizu najavljenih sastanaka s novoizabranim saborskim zastupnicima iz Istre koji ce naredne cetiri godine predstavljati Istru u hrvatskom parlamentu.

Sastanku su prisustvovali Furio Radin (zastupnik Talijana), Nedžad Hodžic (zastupnik Bošnjaka, Slovenaca, Makedonaca, Albanaca i Crnogoraca), Silvano Hrelja (HSU), Valter Boljuncic i Giovanni Sponza (IDS) te Tanja Vrbat i Peda Grbin (SDP), dok su izostali Ada Damjanac (SDP), Damir Kajin (IDS) i Nansi Tireli (laburisti).

- Ocekivanja Istre od novog parlamenta i nove Vlade su uistinu velika. Iznimno smo zadovoljni ovim razgovorom jer su naši saborski zastupnici potvrdili da se u Istri moraju realizirati svi kljucni projekti koje smo prezentirali.

Naravno da je dio projekata itekako poznat, no valja naglasiti da su kljucni projekti nova pulska Opca bolnica, sveucilišni kampus i županijski centar za gospodarenje otpadom. Tu, dakako, spadaju i domovi za starije i nemocne i mnogi drugi projekti.

Sve to ukljucuje i bitne razvojne gospodarske programe jer je u Istri nezaposlenost prevelika. Složni smo u tome jer smo ljudi koji su dobili mandate da u naredne cetiri godine zaista ispune ocekivanja gradana koji su u konacnici glasali za nas. Siguran sam da ce kolegice i kolege u hrvatskom parlamentu iskreno i do kraja lobirati za istarske projekte, istaknuo je Jakovcic.

Kozlevac je rekao da je Istra konacno izašla iz frustrirajuce situacije.

- Skupština kao najvece predstavnicko tijelo i izvršna vlast u Istri konacno su kompatibilno tijelo koje zajednicki nastupa prema državnoj vlasti u cilju realizacije svih krucijalnih projekata za istarske gradane. Sve su to projekti koji su jasno sadržani u programu Kukuriku koalicije s kojima smo osvojili ogromno povjerenje biraca u Istri.

Došlo je vrijeme da sve te projekte i realiziramo. Parlament ce u Zagrebu odlucivati o državnom proracunu i o svim bitnim investicijama u državi. Naši saborski zastupnici ce to podržati, rekao je Kozlevac.

Radin je naglasio da je talijanska nacionalna zajednica zainteresirana za sve projekte koji su prezentirani.

- Izdvojio bih dvije grupe projekata. Prva se odnosi na decentralizaciju politicke i fiskalne moci, odnosno ono što popularno nazivamo regionalnom autonomijom koja je u skladu s Ustavom RH. Drugi su projekti infrastrukture kao što su bolnica, sveucilište, ali i razvoj i zaštita nacionalnih manjina i autohtone talijanske zajednice u Istri.

Ocekujemo od nove Vlade da poštuje Istru kao posebnu regiju koja je prva i jedina dosad govorila i cvrsto nastavlja govoriti o decentralizaciji politicke moci i autonomiji. Sve su to teze koje smo tako mukotrpno, tijekom 90-ih godina i pocetkom 2000., obradivali i u konacnici unijeli u Statut Istarske županije. Te ideje danas treba poceti i ostvarivati, naglasio je Radin.

Vrbat, Hrelja, Boljuncic, Hodžic i Grbin su takoder potvrdili da ce se zalagati za sve projekte koji su zacrtani.


Podijeli: Facebook Twiter