Istri neophodan centar za autizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetrdeset korisnika - djece i roditelja - bilo je ukljuceno u projekt "Savjetovališta za roditelje i djecu s pervazivnim razvojnim poremecajem", koji je uz financijsku pomoc Ministarstva obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti, Istarske županije i Grada Labina od travnja do prosinca prošle godine provodila Udruga za autizam Istra. Postignute rezultate predstavila je na konferenciji za novinare u Puli, u prostoru udruge u Centru gradskih udruga Rojc, defektologinja i gestalt psihoterapeutkinja Jasna Šverko, koja je objasnila da je s korisnicima prve faze - jedanaestero djece u dobi od cetiri do 15 godina te 28-godišnjom osobom - provedena procjena osnovnog jezika i vještina ucenja. Na njezinu temelju dobili su individualni edukacijsko-rehabilitacijski program (IEP) na osnovu kojega su razradeni zadaci te vrijeme usvajanja znanja i vještina po razvojnim podrucjima.

- Individualni pristup iskorišten je i u drugoj fazi projekta posvecenog socijalnim i komunikacijskim vještinama osoba s autizmom u sklopu kojega su za korisnike od 10 do 28 godina bile održane sportske radionice. Takoder, kroz edukacijsko-rehabilitacijske postupke namijenjene djeci od cetiri do deset godina individualno smo radili uz pomoc rehabilitatora na ucenju adaptacijskih vještina i osposobljavanju za savladavanje kognitivnih i emocionalnih teškoca, dok je za najmlade u dobi od dvije do pet godina s istim ciljem bila organizirana rana intervencija. Napredak u odnosu na odredene sadržaje individualnog programa djeteta uocen je kod svakog djeteta, zakljucila je Šverko.

Redovite akcije imale su veliki odjek u javnosti, pa se dosta roditelja javilo udruzi zbog sumnje u autizam kod vlastitog djeteta ili tek postavljene dijagnoze. Tako je u projekt bilo ukljuceno desetero mališana od dvije do pet godina kod kojih je provedena opservacija te izraden IEP. Troje ih je putem sustava mobilne službe u lokalnoj zajednici preusmjereno u Program rane intervencije u djece s poremecajem iz autisticnog spektra partnerske Udruge za skrb autisticnih osoba Rijeka, dok ih je projektom obuhvaceno sedmero. Istovremeno je dvaput mjesecno s ciljem psihološkog osnaživanja organiziran bio individualni i grupni rad s roditeljima.

Šverko je istaknula da je u Istarskoj županiji neophodno potaknuti sustavno pracenje djece i osoba s poremecajem autisticnog spektra, odnosno planirati osnivanje Centra gdje ce potpora u edukaciji biti pružana ne samo korisnicima vec i djelatnicima, a roditeljima psihološka i savjetodavna podrška.

Ove školske godine udruga provodi uz financijsku pomoc Ministarstva obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti projekt "Asistent u nastavi za djecu s autizmom" kojim je obuhvaceno dvoje djece s autizmom - jedno iz OŠ Monte Zaro, a drugo iz predškolske ustanove u Žminju. Krajem sijecnja pokrenut ce biti i projekt "Savjetovanje, edukacija i rehabilitacija za djecu i odrasle osobe s pervazivnim razvojnim poremecajem (spektar autizam)".

Vezano za novi prostor u Rojcu, prema rijecima volontera, potrebno je otprilike 160 tisuca kuna da bi bio doveden u funkciju s time da je do sada na njegovu obnovu utrošeno 25 tisuca kuna. Udruga i dalje traži donatore zahvaljujuci kojima ce ostvariti planove, a posljednju donaciju od 10 tisuca kuna primili su na Božic od malonogometnog turnira "Moja ulica, moja ekipa". Trenutno broji 38 clanova roditelja i 28 djece s autizmom iz cijele Istre medu kojima je trinaest predškolaca, deset školaraca i pet odraslih, s time da je broj autisticnih osoba kojima nikad nije postavljena prava dijagnoza sigurno puno veci. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter