Bunarina: Potopila se tek renovirana ribarica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noci s nedjelje na ponedjeljak na Bunarini se, iz zasad još neutvrdenog razloga, potopila ribarica "Michele 2" vlasnika Dragana Catele, kojem je ionako težak ribarski kruh sada postao još teži. Kada je došao na mol gdje pulski ribari privezuju ribarice, ugledao je svoju potopljenu ljubimicu. Na to da ce se tako nešto dogoditi, kaže, ništa nije upucivalo jer je noc ranije plutala na vodi privezana na molu.

Uz pomoc kolega ribara i ronioca, koji su s tri-cetiri ribarice uspjeli donekle podici potonulu ribaricu s dna, od ranog jutra do 13 sati uspjeli su je dotegliti do obale Bunarine. No, tamo ih je docekalo novo razocaranje te je jedan od njih nazvao našu redakciju požalivši se da ribaricu nitko ne želi izvuci na suho. Naime, ribari su je željeli podici uz pomoc dizalice kako bi se iz nje ispumpala voda, no, kako kažu, odbijeni su jer je tvrtka koja upravlja Bunarinom u stecaju i ne pruža usluge dizalicom.

Vlasnik ribarice, sasvim ocekivano van sebe, nije bio raspoložen kada je ugledao našeg fotoreportera, no imao je važnijih briga. Okupljeni ribari, pak, ogorceno su nam govorili da na Bunarini vez placaju 14 tisuca kuna, a zauzvrat nemaju baš ništa, pogotovo kad im je potrebna pomoc kao u ovom slucaju. Neslužbeno smo od nekolicine djelatnika istoimene tvrtke saznali da njihova dizalica može podici kapacitet deset tona manji od kapaciteta potopljene ribarice, koji iznosi 13 tona, plus voda koju je "povukla", te da stoga nisu u mogucnosti pomoci ribaru.



Vlasnik je potom narucio kamion-dizalicu visoke nosivosti koji je lako podigao ribaricu iz koje su ribari uz pomoc pumpi izbacili vecinu vode. Iako se prilikom podizanja brodice vidjelo par rupa na donjem trupu ribarice, razlicita su razmišljanja o tome je li tijekom noci kroz njih moglo prodrijeti toliko vode da ribarica potone.

Kako smo saznali od okupljenih, u ribarici je na srecu bilo jako malo goriva. Ribari su nam rekli da su svi bez goriva u išcekivanju dozvola, tako da onecišcenja mora nije bilo, a nešto malo masnoce prilikom izvlacenja brzo je pošpricano sredstvom za razgradivanje.

Da po vlasnika ribarice nesreca bude još gora, od okupljenih ribara i prijatelja saznali smo da je "Michele 2" nedavno u potpunosti renovirana i tek nedavno ponovno stavljena u funkciju ribarenja. Iako se uzrok potonuca tek treba utvrditi, šteta se vec sada procjenjuje na oko 15 do 20 tisuca eura, i to samo u uništenoj opremi bez motora. No prava šteta bit ce zasigurno i veca s obzirom na nedavna ulaganja u renoviranje brodice, a pogotovo kada se zbroji i vrijeme tijekom kojeg vlasnik nece moci ribariti i zaradivati.


Podijeli: Facebook Twiter