Pazinski osnovci alkohol prvo probaju kod kuce!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pitanje jesu li vec probali neko alkoholno pice cak 87,2 posto pazinskih osnovaca odgovorilo je "da"! Uglavnom su probali pivo, ali i vino i likere.

Podatak je alarmantan. Premda postoje mnogi preventivni programi na kojima se kontinuirano godinama radi u osnovnoj i dvije srednje škole kao i tecajevi za roditelje te aktivnosti Savjetovališta za brak i obitelj, ocito je da sve to nije dovoljno.

O cigaretama, alkoholu i drogama postavljena su pitanja u anketi provedenoj u prošloj školskoj godini u šestim, sedmim i osmim razredima OŠ Vladimira Nazora, koja uz 300 daka maticne škole u Pazinu ima 254 polaznika u podrucnim školama u Trvižu, Karojbi, Motovunu, Tinjanu, Svetom Petru u Šumi i Lupoglavu.

Podatke ankete je na sjednici Povjerenstva za prevenciju poremecaja u ponašanju djece i mladih Grada Pazina predstavila psihologinja škole Ljiljana Matoševic Levak.

To je povjerenstvo ovih dana izdalo i informativni letak "Prevencijom za zdravlje djece i mladih" s podacima o posljedicama pijenja alkohola kao i uputama gdje se obratiti za pomoc za tu i druge vrste ovisnosti.

Konzumacija alkohola u porastu je zadnjih 10-ak godina. U anketi 2001./02. je 78 posto daka osmih razreda reklo da pije u nekim prigodama, a 1998./99. je to bilo 36 posto. Ono što brine je da djeca prvu cašicu u 48 posto slucajeva popiju kod kuce.

Zabrinjavajuce je i to da ih je 23 posto alkohol probalo u kaficima, iako zakon zabranjuje tocenje maloljetnicima. Djeca uglavnom piju na zabavama, a napisali su i da su im roditelji dali da probaju alkohol, što je ocito odraz naše kulture.

Ipak, dobro je što su i dalje roditelji na prvom mjestu kada se radi o odgovoru na pitanje koga bi preporucili za pomoc prijateljima za koje znaju da imaju problema s pušenjem i alkoholom. U anketi pred 10-ak godina su na isto pitanje na prvo mjesto stavili prijatelje.

Pušiti nije probalo niti namjerava 45 posto anketiranih, dok tri posto puši svakodnevno. U odnosu na anketu iz 1998./99., sada ima manje onih koji puše. Cak 53 posto njihovih roditelja ne puši, što je smanjenje od 20-ak posto u odnosu na raniju anketu.

Prva se cigareta u 50 posto slucajeva zapali na privatnoj zabavi, a glavni razlog je za 60 posto anketiranih to da ispadnu važni pred vršnjacima.

Da se s drogom nisu susreli, odgovorilo je 90 posto anketiranih, a oni koji su potvrdno odgovorili, pišu da su se s drogom susreli na televiziji, zabavi i u parku. Marihuana, heroin i kokain su najcešce droge za koje znaju ucenici viših razreda ovdašnje osnovne škole.

Cetiri posto djece bi probalo ponudenu drogu ako ne bi bili otkriveni, dok 11 posto ne zna da li bi je probalo.

Da imaju dovoljno informacija o posljedicama ovisnosti smatra 85 posto anketiranih, a da znaju sve što ih zanima misli 34 posto.


Podijeli: Facebook Twiter