Gracišce u ruhu biblijskog Betlehema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvi sumrak, koji se poklopio sa zvonjavom mjesnog zvonika, u ponedjeljak u 17 sati krenula je s Placa cetvrtu godinu zaredom procesija živih jaslica, gracaškog biblijskog spektakla.

Na ulicama drevnog Gracišca, koje je za ovo prigodu pretvoreno u biblijski Betlehem, rodenje maloga Boga uprizorilo je cak 130 kostimiranih Gracišcana, a dogadaj je ponovo privukao velik broj posjetitelja.

Citav je igrokaz, ili kako ga organizatori precizno nazivaju skazanje, poceo ispred crkve Blažene Djevice Marije gdje je župni zbor, pjevajuci božicne pjesme "U se vrime godišta", "Mesija ce doci" i "Zlatnih krila andela", uveo mnoštvo posjetitelja u biblijski dogadaj.



Sveta obitelj, koju je predstavljala obitelj Majcan iz Marcenegle, prolaskom kroz voltu crkve sv. Antona Padovanskog ušla je u imaginarni Betlehem u kojem je bezuspješno tražila prenocište.

Iskajuci zaklon po mjestu Sveta je obitelj, a s njom i publika, nailazila na razne obrtnike iz biblijskih vremena: pekare, mlinare, loncare, postolare, klesare, stolare, alatnicare, drvosjece, ugljenare, bacvare, kovace, trgovce, kuhare, popisivace stanovništva, prelje, švelje.

U konacnici Josip i Marija (Devid i Sonja Majcan) stigli su do svratišta (Špital) gdje ih takoder odbijaju, da bi ih mjesni pastir uputio u štalicu s domacim životinjama. Božic, kojeg je predstavljao mali Kevin Majcan, rada se u štali zajedno s ovcama, janjcima, kozama, govedima i magarcima.



Isusu se klanjaju obližnji pastiri, ali i tri kralja, te konacno brojni posjetitelji koji su nakon igrokaza mahom pohodili župnu crkvu sv. Vida, Modesta i Kresencije gdje su razgledavali raskošnu maketu jaslica ciji je autor ujedno i redatelj živih jaslica Alen Bažon.

Posjetitelji su mogli uživati i u domacim kobasicama, fritulama, kuhanom vinu ili caju, a na tržnici su mogli kupiti vino, rakiju, med, sir, marmelade ili gracaške suvenire.

U program živih jaslica ukljucili su se polaznici vrtica i ucenici osnovne škole koji su u Špitalu priredili izložbu jaslica.

Premda se u starogradskoj jezgri Gracišca ovih tjedana gradi kanalizacija, organizatori su uz pomoc opcinske uprave uspješno uklopili radove u inscenaciju.

Ovogodišnje su žive jaslice bile posvecene nedavno preminulom gracaškom ugostitelju Marinu Buljanu koji je proteklih godina sudjelovao u organizaciji manifestacije, kazao nam je redatelj priredbe Alen Bažon, koji je najavio da ce se žive jaslice ponoviti na Sveta tri kralja, 6. sijecnja, u 17 sati.


Podijeli: Facebook Twiter