Bunarina u veljaci dobiva koncesionara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlog tjedna održano je novo rocište za Bunarinu d.o.o. u stecaju. Kako saznajemo od stecajnog upravitelja Borisa Debelica, Bunarina nastavlja s radom do dodjele koncesije, odnosno do kraja veljace 2012. godine.

Kao što smo pisali prije mjesec dana, kada je održano ispitno i izvještajno rocište za Bunarinu d.o.o. u stecaju, Državno odvjetništvo zatražilo je odgodu upravo za sredinu prosinca da bi se s Vladom posavjetovali o tome zašto natjecaj za dodjelu koncesija nije objavljen.

Kako nam je tada rekao Debelic, Vlada je donijela odluku o davanju koncesije za sportsku i nauticku luku na Bunarini gdje bi se koncesija za luku nautickog turizma dodijelila na 30 godina, dok bi se sportski dio Bunarine dao na 20 godina, ali je sve zapelo u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza koje je natjecaj trebalo i raspisati.

- Natjecaj je konacno raspisan 9. prosinca i otvoren je mjesec dana, dakle do 10. sijecnja. Cetiri dana kasnije otvarat ce se ponude i potom u roku od 30 dana od otvaranja ponuda ocekujemo da ce biti odreden koncesionar i za sportsku i za nauticku lucicu. Do tada naši djelatnici cuvaju brodove i imovinu, dakle opremu i obalu. Koncesionarima cemo, kada budu odredeni, predati sve, kao i ugovore, a nadamo se da ce otkupiti opremu i preuzeti radnike, istaknuo je u jucerašnjem razgovoru Debelic.

Osam zaposlenih i dalje na odredeno

Na Bunarini radi osam djelatnika, i to s ugovorima na odredeno vrijeme koji im se produžavaju iz mjeseca u mjesec. Oni cuvaju 11 gatova, obalni dio i opremu te cak 500 plovila, od kojih pola s hrvatskom, a pola sa stranom zastavom. Iako je knjigovodstvena vrijednost opreme vrlo mala, svega 60 tisuca kuna, Debelic smatra da je njena stvarna vrijednost daleko veca jer je u cijelosti u funkciji za potrebe svih 500 plovila.

A kao što smo vec pisali, 30 vjerovnika od Bunarine potražuje 30 milijuna kuna, medu kojima pola potražuju radnici, dok je medu ostalih 15 i Republika Hrvatska. U prvom isplatnom redu prijavljena potraživanja radnika iznose ukupno nešto više od 700 tisuca kuna, od kojih je stecajni upravitelj priznao 550 tisuca. U drugom isplatnom redu, gdje su potraživanja nevezana za radnike (radi se, primjerice, o isporucenoj robi i uslugama), jedan od vjerovnika, Republika Hrvatska, prijavio je 28 od ukupno 29 milijuna kuna potraživanja, ali je stecajni upravitelj i tu osporio 27,5 milijuna kuna. Taj se dio odnosi na kaznu razrezanu od financijske policije za stjecanje takozvane nepripadne koristi po nadzoru obavljenom 2010./2011. godine na Bunarini.

Naime, Financijska policija u nadzoru provedenom pocetkom prošle godine utvrdila je da Bunarina d.o.o. duguje 10 milijuna kuna na ime neplacenog poreza te je blokirala racun. Koncesionar je, kažu, tijekom prošlih godina neovlašteno pola sportske lucice pretvorio u nauticku luku te je naplacivao takve vezove, a iako mu je zbog toga još unatrag pet godina trebala biti oduzeta koncesija, Istarska županija mu je nije oduzela. Stoga je Financijska policija zaracunala ukupnu kaznu od 10 milijuna kuna neplacenog poreza na tako zaradeni prihod.

Osnovan Odbor vjerovnika
Iz Bunarine su vec tada tvrdili da je prilikom izracunavanja PDV-a inspekcija izjednacila sve vezove te da su i vezove po nižim tarifama racunali kao komercijalne, stoga je izracun neplacenog poreza prevelik i nepošten.

Kako smo jucer saznali od stecajnog upravitelja, na njegov zahtjev osnovan je i Odbor vjerovnika sastavljen od tri clana, koji je svojevrsni nadzorni organ uz stecajnog upravitelja.

- Odbor vjerovnika odreduje se kod vecih stecajeva, a ja sam inzistirao da se osnuje i stoga što imamo koncesiju koju ne trošimo. Dakle, odbor cini jedan clan kojeg odreduje Republika Hrvatska, a bit ce iz Porezne uprave, potom drugi clan kojeg odreduje Grad Pula i treci clan ce biti jedan zaposlenik. I taj odbor djelovat ce dok država ne sklopi ugovor s koncesionarom, a to znaci sredinom veljace, odnosno vjerujem da cemo do kraja veljace 2012. odraditi primopredaju u cijelosti, zakljucio je Debelic. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter