Od ucionice lako do kladionice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak cetiri prostora s igrama na srecu - dvije sportske kladionice, automat klub i kasino - smješteni su u okolici tzv. žute školi u Puli, gdje djeluju tri srednje škole - Industrijsko-obrtnicka, Strukovna i Gimnazija. Kladionice nisu otvorene samo pored srednjih škola, vec i osnovnih, kao što je slucaj Osnovne škole Šijana u Puli. Igre na srecu nalaze se i pored škola u Labinu, Rovinju i Pazinu...

U posljednjih 15 godina broj registriranih prodajnih mjesta priredivaca igara na srecu u Hrvatskoj je porastao gotovo pet puta, a mnogi su otvoreni upravo kraj škola. Iako je u ožujku 2010. Pravilnik o prostornim i tehnickim uvjetima za priredivanje igara na srecu u kasinima, na automatima i uplatnim mjestima propisao da se te djelatnosti ne smiju nalaziti unutar 200 metara od osnovnih i srednjih škola, gotovo se ništa nije promijenilo.

- Ma kojih 200 metara, kod nas je razdaljina 20 puta manja, upozorava Petar Gavric, ravnatelj Industrijsko-obrtnicke škole, koju samo ulica dijeli od dviju sportskih kladionica smještenih tocno preko puta školskog ulaza. Smatra da je van svake pameti što su kladionicama dozvolili rad kraj škola jer time se na pladnju nude ucenicima kojima prijeti opasnost da udu u krug ovisnosti.

Primaju uplate i od maloljetnih osoba


- Klade se u pravilu decki, ulažu novac od marende, deset do 15 kuna, misle da nije strašno. Iako u kladionicama tvrde suprotno, primaju uplate i od maloljetnih osoba. Nekoliko sam puta odlazio u kladionicu kako bih upozorio djelatnike da ucenicima ne prodaju listice. Uveli smo dežurstva za mali odmor pa ucenici ne smiju izlaziti iz škole, ali kad je veliki odmor ili kad završi nastava, ucenike je teško kontrolirati, veli Gavric. Za pravilnik nije znao da postoji, kao uostalom ni ostali ravnatelji koje smo kontaktirali.

Pravilnikom je propisano da se udaljenost racuna pješackim putem od ulaznih vrata kasina, automat kluba ili kladionice do prve najbliže tocke zgrade osnovne li srednje škole. Kazne za prekršitelje krecu se od 50.000 do visokih pola milijuna kuna, ali dosad niti jedna od ovih kladionica nije kažnjena. Razlog je taj, vele u Ministarstvu financija, koje izdaje dozvole za djelatnosti igara na srecu, što se odredba ne odnosi na objekte koji su dobili odobrenje prije uvodenja pravilnika. Buduci da je kockarski biznis u Hrvatskoj procvjetao 2005. godine, jasno je da se ovim pravilnikom nece dirati u njihovo poslovanje te ce i dalje kladionice, kao i automat klubovi, svoje usluge brze zarade moci pružati nadomak škola dovodeci u iskušenje ucenike koji onuda svakodnevno prolaze. Apsurd je tim veci kad se zna da su se kafici morali prilagoditi novom zakonu o zabrani pušenja, kao što i brojne druge djelatnosti moraju poštivati nove pravilnike.



Iako zakonska regulativa zabranjuje igre na srecu osobama mladim od 18 godina, istraživanje "Navike i obilježja kockanja adolescenata u urbanim sredinama" Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu otkriva da je oko 82 posto maloljetnih srednjoškolaca barem jedanput u životu kockalo. Cak trecina srednjoškolaca okušala se u igrama na srecu kao što su loto, TV Bingo i igre na automatima, a njih takoder trecina medusobno karta za novac te igra biljar i/ili fliper za novac.

Srednjoškolci mladi od 18 godina jednom tjedno ili cešce klade se u sportskim kladionicama (njih 18,2 posto), dok njih 23,6 posto kocka na internetu bez novcanog uloga, ali to može predstavljati ulaz u rizicnija ponašanja povezana s kockanjem. Po ucestalosti slijede virtualne utrke (6,2 posto), igre na automatima (5,8 posto) te biljar i fliper za novac (5,3 posto).

Što mogu uciniti gradovi?


Kad vec država pravilnik ne primjenjuje na vec otvorenim kladionicama, gradovi su ti koji bi morali voditi brigu o djelatnostima koje se otvaraju u blizini škola. Grad Pula nema takvu odluku, a na naš upit što ce uciniti u vezi problema kladionica kraj žute i ostalih škola, peru ruke isticuci da za to nisu nadležni oni, vec Ministarstvo financija. Isto odgovaraju i iz Istarske županije.

I zaista, rijetke su lokalne uprave koje pomno planiraju smještaj školskih zgrada. Jedan od svijetlih primjera u Istri su Buje gdje su škole smještene u posebnom dijelu grada, na tzv. školskom brdu. Na taj nacin ucenici su zašticeni ne samo od igara na srecu, vec i od kafica.

Sportska kladionica i/ili poslovnica lutrije u Labinu je nadohvat ruke, na manje od sto metara, dacima iz obje osmoljetke. Srednja škola Mate Blažine, pak, od objekta koji nude igre na srecu udaljena je upravo zakonskih 200 metara.

U Pazinu caffe bar, koji se nalazi na manje od stotinu metara od OŠ Vladimira Nazora, posjeduje dva poker automata te Hattrickov automat za konjske utrke premda se uplate igara kladenja putem samoposlužnih terminala ne smijeu primati u ugostiteljskim objektima koji se nalaze na udaljenosti manjoj od 200 metara od osnovne ili srednje škole.

U ulici u kojoj se nalazi rovinjska OŠ Vladimira Nazora tri su sportske kladionice, a njihova je udaljenost manja od 200 metara koliko propisuje zakon. Ostale osnovne škole - "Juraj Dobrila" i "Bernardo Benussi" - izolirane su od kladionica jer su i nešto udaljenije od centra. Srednja škola "Zvane Crnja" i Talijanska srednja škola su pak na minutu, dvije hoda od centra grada, ali i autobusne stanice na kojoj se nalazi kladionica. (Maša JERIN, I. R., A. D., M. M.)

CJELOVITI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter