Za Iveticev rad zainteresiran Airbus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanin dr. sc. Goran Ivetic, istraživac i predavac na sveucilištu u Bologni, primio je krajem prošlog mjeseca, u sjedištu britanskog Kraljevskog zrakoplovnog društva u Londonu povelju i medalju za svoje istraživanje u podrucju zrakoplovnih konstrukcija i inovativnih tehnologija koje poboljšavaju mehanicka svojstva materijala korištenih u zrakoplovstvu.

Nagrada mu je dodijeljena u kategoriji mladih znanstvenika do 30 godina za iznimni doprinos i postignuce u podrucju zrakoplovstva. Naime, Ivetic je dio uskog kruga svjetskih znanstvenika koji se bavi istraživanjem u podrucju tehnologije "Laser Shock Peening" koja koristi lasere velike snage za poboljšanje mehanickih svojstava materijala.

Prestižnu nagradu urucio mu je predsjedatelj Komisije za dodjelu medalja i nagrada društva, a svecanosti su nazocili predsjednik društva, uzvanici iz zrakoplovne industrije, kao što su Airbus, Rolls Royce, Agusta Westland, te brojni uzvanici iz akademskog svijeta. Tim smo povodom porazgovarali s našim sugradaninom.

- Na kojim projektima sada radite?

- Trenutno se nalazim u gradu zvanom Forli', smještenom nekih 60 kilometara istocno od Bologne. Radim na istraživanju na podrucju zrakoplovnih struktura, materijala itehnologija. Pobliže, moj rad je na podrucju novih tehnologija koje poboljšavaju mehanicka svojstva materijala, aza njega su direktno zainteresirane zrakoplovne industrije kao što je Airbus, s kojim blisko suradujem. Uz to, zajedno s mojim kolegama, radim i na nizu manjih projekata koji se uglavnom sastoje od konzultantskog rada za lokalne industrije koje si ne mogu priuštiti svoje istraživacke centre. Paralelno radim i kao predavac na razini docenta; poducavam predmete vezane uz zrakoplovne materijale i konstrukcije.

- Pojasnite nam, laicki, za što ste zapravo dobili nagradu?

- Kako piše u opisu nagrade, ona se dodjeljuje zaslužnim pojedincima do 30 godina starosti za izniman doprinos u podrucju zrakoplovstva. Dakle, nagrada mi je dodijeljena zbog rezultata višegodišnjeg rada na podrucju zrakoplovnih konstrukcija, a ne za jedno tocno odredeno otkrice. Ukratko, mojdoprinos se sastoji od razvijanja i implementacije istraživackog programa na podrucju inovativne tehnologije"Laser Shock Peening", koja postoji samo u nekolicini zemalja na svijetu (SAD, Japan, Francuska).

- Zašto ste se odlucili zaživot u inozemstvu, ima li nade za Vaš povratak u domovinu i Pulu?

- Nakon završetka studija osjetio sam potrebuza novim izazovima i cinilo mi se da je odlazak u inozemstvo izvrstan nacin da vlastito znanje i sposobno stistavim na kušnju. Rad na doktoratu mi je omogucio boravak i u Njemackoj, gdje sam šest mjeseci radio u Airbusu. Život u inozemstvu mi nije samo pomogao s profesionalnog stajališta, nego i s privatnog, jer sam imao priliku upoznati ljude iz svih krajeva svijeta, nauciti nove jezike i proširiti svoje vidike. Još uvijek imam jako mnogo ideja i planova za daljnji rad koji, nažalost, ne mogu nastaviti u Hrvatskoj zbog nedostatka infrastrukture. Medutim, povratak nije iskljucen. (Razgovarala Borka PETROVIC)

CIJELI INTERVJU CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter