Feroplast i Ikea zadovoljni zbog suradnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bujska tvornica žicanih proizvoda Feroplast i Ikea potpisali su trogodišnji ugovor o proizvodnji žicanih košara. Od rujna Feroplast za Ikeu godišnje proizvodi nekoliko stotina tisuca košara u tri dimenzije, ukupne vrijednosti od oko 12 milijuna kuna, koje ce se prodavati u Ikeinim robnim kucama diljem svijeta - od Amerike, Kine, Rusije i Australije do Dominikanske Republike. Košare iz programa Komplement najcešce su korištene kao ladice u ormarima iz serije Pax.

Prema rijecima direktora Ikee Hrvatska Dragana Skaluševica, potpisivanje ugovora s Feroplastom potvrduje njihove tvrdnje kako se s približavanjem otvorenja njihove robne kuce u Hrvatskoj i regiji otvaraju prilike za uspostavu suradnje s hrvatskim dobavljacima iz razlicitih industrija. Ikea trenutno u Hrvatskoj suraduje i s tvrtkama TVIN iz Virovitice i Polira iz Radatovica. Bujski se proizvodac od samih pocetaka pokazao vjerodostojnim partnerom koji je zadovoljio visoke kriterije iz njihovog IWAY kodeksa, utemeljenog na medunarodnim konvencijama i deklaracijama, a koji propisuje uvjete rada i brige za zaposlenike, zabranu rada djece, zaštitu okoliša i drugo, napomenuo je Skaluševic.

Direktor Feroplasta Josip Poropat rekao je da je za njih velika stvar potpisivanje ugovora s Ikeom, kao i cinjenica da su zadovoljili visoke kriterije tvrtke koja na jednak nacin posluje u cijelom svijetu.



- Suradnju smo zapoceli kroz natjecaj raspisan prije približno dvije godine, na kojemu je sudjelovalo 160 firmi iz cijele Europe, a naša je jedna od dvije odabrane. Njihovim smo standardima dosta lako udovoljili, jer od ranije suradujemo i s drugim jakim svjetskim brandovima, poput americkog Caterpillara za ciju gradevinsku mehanizaciju radimo zaštitne dijelove za rashladne uredaje, a vec sad zajednicki razvijamo nove proizvode koji ce u proizvodnju uci za dvije ili tri godine. U našoj politici poslovanja upravo je uspostava suradnje s jakim svjetskim brandovima izuzetno bitna, jer donosi sigurnost i dugorocnost što je posebno bitno u današnjoj kriznoj situaciji na globalnom tržištu, objasnio je Poropat, napomenuvši da su se su za proizvodnju za Ikeu opremili ulaganjem od više od pet milijuna kuna.

Feroplast posluje duže od pola stoljeca, a košare, rešetke, mreže i druge proizvode od celicne žice, za domacinstva,
industriju namještaja, bijelu tehniku, gradevinarstvo, trgovinu i logistiku proizvodi na prostoru od 28 tisuca cetvornih metara od kojih na poslovni objekt otpada 10 tisuca kvadrata. Proizvodni asortiman plasira u zemlje EU-a i svijeta. U slavnim vremenima bujske industrije zapošljavao je do 350 radnika, no raspadom Jugoslavije došlo je do drasticnog pada proizvodnje buduci da im je najveci kupac bilo slovensko Gorenje te zbog poteškoca u nabavi materijala s tržišta bivše države. Poropat je naglasio da su u teškom razdoblju morali smanjiti radnu snagu, ali i da su uspjeli povecati produktivnost te da su aktualna postignuca zahtijevala puno truda i iskustva, pri cemu su znacajnu ulogu odigrali zaposlenici s kljucnom tradicijom u ovom poslu, znanjem i sposobnostima.

Danas zapošljavaju 70 radnika s Bujštine, neke od njih su zaposlili slijedom ugovora s Ikeom, a ocekuju da ce se taj broj dodatno povecati, buduci da zasad proizvode 60-ak tisuca košara mjesecno, s pocetkom godine bi taj brojtrebali povecati na sto tisuca i u tijeku su pregovori za njegovo multipliciranje. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter