Porecka hitna vracena u prijašnje stanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sporazumom koji je u srijedu potpisan izmedu Istarske županije, županijskog Zavoda za hitnu medicinu i Istarskih domova zdravlja standard porecke jedinice Hitne medicinske pomoci je dobrim dijelom vracen u okvire koji su bili na snazi prije reorganizacije ovih službi od 1. studenog, o cemu je na posljednjoj na sjednici gradskog vijeca izvijestio dr. Ante Ivancic, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

- Sve što smo radili u proteklih mjesec dana od preustroja hitne medicinske pomoci je da smo pokušali ispraviti krivo postavljenu konstrukciju. Postignut je sporazum i ovo je stanje kadrovski i organizacijski vrlo slicno onome što je bilo prije. Bit svega je u tome da nema odvajanja saniteta od hitne medicinske pomoci, te ce se ove dvije službe nadopunjavati, rekao je Ivancic.

Tako jedinica Hitne medicinske pomoci u Porecu od petka djeluje u sastavu šest timova T1 (lijecnik, medicinska sestra i vozac) plus jedna medicinska sestra, odnosno u sastavu od osamnaest djelatnika. Uz njih u pripravnosti su i jedan lijecnik i jedan vozac i tri tima T2 (medicinska sestra i vozac) iz sanitetskog prijevoza Doma zdravlja koji ce djelovati po potrebi. Ova je slika bitno drugacija od one s pocetka studenog kada je u poreckoj jedinici HMP djelovalo sam pet timova T1 bez pripravnosti, ili ukupno 15 djelatnika. Za usporedbu, do 1. studenog ove godine u poreckom Domu zdravlja djelovalo je sedam timova T1 uz tri medicinske sestre, dva vozaca i ukljucenu pripravnost, ili ukupno 26 djelatnika.

- Sanitetski prijevoz Doma zdravlja nece biti za hitne slucajeve, ali ce u svakom trenutku biti ovdje da uskoci u pomoc. Mi smo prvi rekli onoga dana kad je organiziran sastanak sa dr. Ksenijom Družetic Božic ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinsku pomoc da ce se reorganizacijom stvoriti problem i da ce ljudi naici na zatvorena vrata HMP, a istarski model je zapravo naš porecki model. Ovime imamo prijem na HMP 24 sata na dan i gradani nece naici na zatvorena vrata, vec nekako imamo standard koji je prije bio na snazi, dodao je Ivancic.

Dogradonacelnica Nataša Basanic Cuš zadužena za koordinaciju u gradskom odboru za socijalu i zdravstvo rekla je da se u Porecu za razliku od drugih gradova nije išlo u peticije, vec se intenzivno radilo na postizanju najoptimalnijeg rješenja reorganizacije HMP. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter