Biciklisticki vlak zapedalirao Parenzanom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 150 rekreativaca biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Italije te Bosne i Hercegovine okupilo se na startu u slovenskom mjestu Lucija nedaleko Portoroža odakle je krenula rekreativna biciklijada prema Bujama stazom nekadašnje uskotracne pruge Parenzane, današnje biciklisticke staze. Rijec je o prvom dijelu biciklijade koja se nastavlja danas od Buja pa sve do Poreca kada se ocekuje nešto veci broj biciklista- njih oko 300.

Prema rijecima organizatora jednog od organizatora biciklijade Martina Cotara koji je ujedno i voditelj europskog projekta Parenzana II kojim se novcem iz Europske unije u suradnji sa Slovenijom uredila infrastruktura ove bike-staze, ovim se dogadajem zapravo obilježava kraj radova na trasi.



Naime, projekt traje do ožujka iduce godine do kada je u planu da se staza do kraja prokrci, da se na trasi urede vidikovci i odmorišta, postave informativne ploce, info-kiosci te miljokazi. Vecim je dijelom staza vec sada uredena, osim zadnjih nekoliko kilometara od Vižinade prema Porecu koja se je pocela cistiti prije 15 dana.

- Biciklisti su prvi dan mogli vidjeti slovenski dio trase koji je vecim dio asfaltiran te atraktivne pejzaže, dok ce se drugi dan moci vidjeti vijadukti i tuneli na hrvatskoj dionici staze. Vidjet ce i pocetak radova na mostu Livade, maketu lokomotive u Vižinadi, te novu dionicu Vižinada-Porec koju dosad nisu mogli vidjeti. To ce odmah biti dobra reklama za taj dio staze. Uz to ovo je odlicna prilika da se ljudi druže i konacno upoznaju citavu Parenzanu, kazao nam je Cotar.

Inace, biciklisti su mogli uživati u iznimno lijepom i toplom vremenu za ovaj dio godine te prekrasnim kasnojesenskim pejzažima, ali i druženju. Vecina ih nije niti osjetila umor na jucerašnjoj trasi od nekih 45 kilometara koja je od Lucije vodila do stare željeznicke postaje u Bujama preko Plovanije. Svi su odreda istakli da ih je posebno dojmio uspon prema Kanegri iz kojeg puca predivan pogled na solane.



Takoder, uživali su i vozeci se ocišcenom trasom uz cestu Plovanija-Buje. U Plovaniji te u Bujama docekali su ih dožupan Vedran Gubišic, županijski procelnik za turizam Branko Curic, Manuela Hrvatin iz Istarske županije te bujski gradonacelnik Edi Andreašic i mnogi drugi.

Biciklisti, vecinom rekreativci kazali su da staza nije teška, niti dugacka te su je vrlo lako u dva i pol sata u jednom smjeru savladali. Medu prvima je na cilj stigao i poznati istarski pjevac Sergio Pavat koji je imao i dovoljno snage u Bujama ispred željeznicke stanice cak i zapjevati Parenzani u cast.

- Bilo je fenomenalno. Vrijeme je bilo lijepo, a staza nije toliko zahtjevna. Staza je baš za rekreativce. Nije ni preteška, ali niti prelagana. Svatko to može odvoziti. Ma i da ne možeš, staneš i odmoriš. Istina je da jedan amortizer na sicu ne bi loše došao. Staza je takoder jako lijepo uredena i na jednom dijelu puca jako lijep pogled na solane. Naravno jedva cekam da odvozim i drugi dio Parenzane, rekao nam je Pavat.

Inace, iz Istre su se na subotnjem prvom dijelu biciklijade okupili rekreativci iz citave Istre, od Buja, Umaga, Novigrada, Pazina, Poreca pa sve do Pule. U nedjelju ih ocekuje dionica od Buja do Poreca koja ce prolaziti trasom Parenzane uz Grožnjan gdje je predvidena okrjepa i obilazak mjesta, zatim do Livada gdje ce se posjetiti muzej Parenzane. Nakon toga biciklisti ce smjerom prema Motovunu i Vižinadi gdje je predvideno zaustavljanje uz maketu lokomotive nakon cega se krece tek prokrcenom stazom prema Porecu. Cilj je na poreckoj Peškeri.



Organizatori ove utrke su uz Istarsku županiju, opcina Kopar te Grad Buje.

Da podsjetimo, prije šest godina županijski je Odjel za meduregionalnu suradnju s Koprom, Izolom i Piranom kandidirao projekt pod nazivom "Parenzana - put zdravlja i prijateljstva" pri Europskoj komisiji, ne bi li se osigurao novac za cišcenje i uredenje trase.

Odobren je u sklopu INTERREG-a III A, programa za susjedstvo Slovenija-Madarska-Hrvatska. Okoncan je sredinom 2008. godine, a bio je vrijedan 174 tisuce eura, u cemu je Istarska županija participirala sa 17,4 tisuce. Realizacija projekta nastavljena je prije dvije godine; omogucila su to nova sredstva iz EU-a (oko 612 tisuca eura) namijenjena raskrcivanju, cišcenju, uredenju i obnovi preostalih dionica od Vižinade do Poreca, te od Lame do Dekani u Sloveniji.
(Barbara BAN; Snimio Goran ŠEBELIC/Cropix)


Podijeli: Facebook Twiter