Istarski model: Lijecnik na raspolaganju Hitnoj 24 h

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija, Istarski domovi zdravlja i Zavod za hitnu medicinu Istarske županije u srijedu su potpisali sporazum kojim se obvezuju medusobno suradivati u svim situacijama životne ugroženosti gradana Poluotoka. To posebno ukljucuje zajednicko korištenje lijecnika, strucnog i tehnickog osoblja te cjelokupne opreme svih potpisnika sporazuma.

- Ovim sporazumom uspostavili smo novi, istarski model hitne medicine koji ukljucuje dio reformi koje je predvidjelo Ministarstvo zdravstva, ali i elemente iz našeg modela. Model se temelji na solidarnosti Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu na nacin da ce na raspolaganju biti isti broj doktora, ali ce u pripravnosti biti još šest doktora, zaposlit ce se 15 medicinskih sestara i 12 vozaca, rekao je netom prije potpisivanja sporazuma istarski župan Ivan Jakovcic.

- Želim reci da sporazum stupa na snagu odmah i da cemo ga mi poslati Ministarstvu zdravstva na znanje, ali ne i na suglasnost, iako bi to po pravilima trebali. Naime, mi želimo provesti u djelo dogovoreno, da bi gradani Istre imali viši standard nego su ga imali cak i prije ove posljednje reforme Ministarstva zdravstva, da im damo jednu sigurnost i mirnocu, porucio je župan.

Govoreci o financijskom aspektu sporazuma, dodao je da je reforma Istri donijela devet milijuna kuna godišnje više nego prije reforme i novih sedam opremljenih vozila, ali je zato standard pao i organizacija atrofirala. Dodatni troškovi, koji se po ovom sporazumu procjenjuju na milijun i pol do dva milijuna kuna, bit ce, kaže Jakovcic, pokriveni solidarno izmedu Istarske županije i istarskih gradova i opcina.

- Prvenstveno ocekujemo da Ministarstvo zdravstva prepozna znacaj ovog sporazuma i da oni isfinanciraju tu razliku jer su oni Istru, ovom reformom penalizirali, unatoc tome što smo dobili više novaca i nova vozila. Druge županije imale su loš sustav hitne medicine i one su jedva docekale reformu koja im je zapravo pomogla. Nama je odmogla i mislim da ne možemo biti penalizirani jer smo bolji, rekao je Jakovcic.

Dr. Ksenija Družetic-Božic, privremena ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu, istaknula je da je zajednicka želja bila da se razina zdravstvene zaštite ne snizi, dok je dr. Ante Ivancic, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, naglasio da se radi o dobrom sporazumu za pacijente kojima ce prvenstveno i koristiti.

- Sporazum je dobar i za Zavod i Dom zdravlja jer olakšava rad i pomaže u organizacijskom i financijskom smislu, a dobar je i za Ministarstvo zdravstva, jer im dajemo ideju kako riješiti iste probleme u drugim regijama, naglasio je dr. Ivancic.



Družetic-Božic je pojasnila kako ce to u praksi funkcionirati. Sve ispostave u Istri, kako je rekla, bit ce pokrivene 24 sata lijecnikom. To znaci da ce ukoliko je tim T1 (u kojem su doktor, medicinska sestra i vozac) na terenu, a u ambulanti se pojavi potreba za intervencijom drugog doktora, medicinska sestra odmah pozvati lijecnika koji ce biti u pripravnosti i stalno na raspolaganju.

- To je temelj suradnje s domovima zdravlja da i tijekom noci medicinske sestre u ispostavama, koje cemo zaposliti u sklopu Zavoda, mogu pozvati lijecnike i da sve ispostave imaju otvorena vrata 24 sata, a ne da usred noci budu zakljucana. Nastojat cemo angažirati prvenstveno lijecnike zaposlene u sklopu Zavoda, ali ukoliko budu željeli možemo u pripravnost ukljuciti i lijecnike opce, obiteljske medicine, rekla je Družetic-Božic.

- Sada za tim T1 imamo pet doktora, pet medicinskih sestara i pet vozaca. Dodatkom još jedne ekipe u svim ispostavama pokrit cemo svih 24 sata, 365 dana u godini, naglasila je i Sonja Grozic-Živolic, županijska procelnica za zdravstvo.

- Da bismo pokrili 24-satnu službu treba nam najmanje pet timova za jedan punkt. To cemo sporazumom i postici koristeci resurse doma zdravlja na nacin da ce i sestre i vozaci koji su zaposlenici doma zdravlja u okviru svog radnog vremena pomoci hitnoj u slucaju životne ugroženosti, rekla je Družetic-Božic. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Pazin: Potpisivanje peticije

Oko cetiristo potpisa potpore sakupljeno je u srijedu ujutro u trosatnoj akciji prikupljanja potpisa u peticiji za poboljšanje uvjeta rada Hitne medicinske pomoci u Pazinu. Gradani su uglavnom bili upoznati s problemom reorganizacije Hitne medicinske pomoci, ali bilo je i pojedinaca koji su površno citajuci medijske napise primjerice pogrešno mislili da Pazin gubi hitnu. Mnogi su gradani izražavali potporu mladom dr. Ivoru Kovicu, voditelju pazinskog HMP-a u ostavci, koji je, premda s tek nekoliko godina staža u Pazinu, vec postao poznat u profesionalnom i humanom pogledu. Potpisi ce se nastaviti prikupljati do nedjelje, a možda i duže, dok bi se sljedecih dana, po rijecima volonterki, peticija trebala širiti i u ostala opcinska sjedišta središnje Istre. U dva dana koliko traje internetska peticija vec je prikupljeno 2.100 potpisa pa možemo zakljuciti da je dosad akciju vec podržavalo 2.500 gradana. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter