Ideju za pljacku bankomata pokupili s interneta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku sudenja za pljacke bankomata u Tinjanu i Svetom Lovrecu u sijecnju i veljaci ove godine svoje su obrane na poreckom Opcinskom sudu u utorak iznijela dvojica od šestorice okrivljenika, a preostali su rekli da ostaju pri obrani iz istrage. Iz pritvora u Puli na sud su dovedeni Danijel Baldi, Toni Prodan i Siniša Pavlovic, a Marin Zirdum, Kristijan Radovcic i Diego Kosinožic, koji su na slobodi, došli su u pratnji svojih branitelja.

Predsjednica sudskog vijeca Marina Dukovic je prvo ispitala Danijela Baldija, koji je pristao davati iskaz i odgovarati na pitanja. On je dopunio svoju obranu iz istrage rekavši da nikada prije dizanja bankomata u zrak nije bio u Tinjanu. Odgovarajuci na pitanja pazinskog tužitelja Tihomira Cervara izjavio je da je pri podjeli novca ukradenog iz bankomata u Tinjanu dobio oko 83 tisuce kuna, a od krade u Svetom Lovrecu je trebao dobiti oko sedam tisuca kuna, no taj novac nikada nije stigao do njega.

Sudu je Baldi ispricao i na koji su nacin došli do ideje o pljacki bankomata te zašto se odlucio na to kazneno djelo.

- Do ideje je prvi došao Toni Prodan. Naglašavam, samo do ideje, a ne i odluke da se to kazneno djelo pocini. Naime, Prodan je vidio neke tekstove na internetu u kojima je pisalo da bankomati uopce nisu sigurni koliko se prica te da se iz njih može lako uzeti novac. Poslao mi je taj tekst da ga procitam i o svemu smo naknadno pricali uz kavu. U pocetku je sve to bila banalna prica. Kasnije me Prodan pozvao da sudjelujem u tome i pristao sam. Ne znam zašto sam to ucinio i nema opravdanja za moje postupke. Žao mi je zbog svega ovoga, izjavio je Baldi te je dodao da je u jednom poreckom kaficu, gdje su bili on, Prodan i Zirdum, upravo potonji inicirao pricu i kazao da bi bilo lijepo doci do novca iz bankomata.

Zirdum, koji je sudjelovao samo u pljacki bankomata u Tinjanu, ostao je pri iskazu iz istrage i nije želio odgovarati na pitanja. No, Baldi je imao primjedbu na taj njegov iskaz rekavši da nije istina da je on (Baldi) u pljacku bankomata zvao Radovcica, koji je pak zvao sve ostale. Baldi je kazao i da su on i Prodan prije samog izvršenja djela u Tinjanu u zadnji tren htjeli odustati od svega jer je Baldija uhvatio strah. No, Zirdum se protivio i nagovarao ih da to ipak ucine. Stoga Baldi smatra da ih je upravo Zirdum nagovorio na kazneno djelo.

Treceokrivljeni Kristijan Radovcic takoder je ostao kod iskaza iz istrage i naglasio da je pri pljackama bio samo stražar.

Toni Prodan je kazao da mu je to najveca pogreška u životu, da se kaje i da je spreman nadoknaditi štetu kad izade iz zatvora. Takoder nije želio odgovarati na pitanja. Diego Kosinožic je, kao i vecina, ostao kod prvotne izjave istražnom sucu i nije želio odgovarati na pitanja. (M. SARDELIN; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter