Inspekcija u pulskom Centru za socijalnu skrb

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulski Centar za socijalnu skrb pristigla je u ponedjeljak inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kako bi pregledala sve dokumente vezane za razvod braka i dodjelu skrbništva u slucaju obitelji Pinzan iz Vodnjana. Glasnogovornica tog Ministarstva Zora Lažeta telefonom nas je izvijestila da do okoncanja inspekcijskog nadzora nece davati nikakve izjave vezane za taj slucaj.

Sve su se nadležne institucije uzbunile, nažalost prekasno, nakon ubojstva petogodišnjeg Samuela, kojeg je protekle subote u obiteljskoj kuci u Smareglijinoj ulici u Vodnjanu usmrtio njegov otac Mauro, a zatim i sebi oduzeo život.

Osim što javnost i obitelj konstantno krive pulski Centar za socijalnu skrb, stvar se dodatno zahuktala i oko toga da Samuelova majka Nathalie ni dan danas nije dobila odluku pulskog Županijskog suda o njezinoj žalbi na presudu o razvodu. Nathalie je u žalbi tražila da se preinaci presuda u dijelu u kojem je i njezinom bivšem suprugu Mauru dopušteno da vida malog Samuela, i to iz razloga, kako je navela, njegovih oscilacija u ponašanju i verbalnih ispada.

Medutim, pulski je Županijski sud na naš upit odgovorio da je na svojim službenim internet stranicama u ponedjeljak objavio priopcenje u kojem decidirano navodi da je o Nathalinoj žalbi, zaprimljenoj 31. sijecnja ove godine, odlucio 21. veljace.

"Odluka kojom je odbijena žalba predlagateljice Nathalie Marie Pinzan donesena je 21. veljace 2011. Time je ujedno postala pravomocna presuda Opcinskog suda u Puli-Pola o razvodu braka, o tome da ce dijete nastaviti živjeti s majkom, dok ce oba roditelja nastaviti vršiti roditeljsku skrb, kao i o susretima i druženjima oca s djetetom te o obvezi uzdržavanja djeteta. Predlagateljica (Nathalie op. a.) je odluku primila 4. travnja 2011. Županijski sud u Puli-Pola odluku je donio u zakonom propisanom roku, što znaci da nije bilo propusta u radu ovog suda. Glasnogovornik suda nema zakonskih ovlaštenja komentirati sadržaj ni stavove koje je zauzelo sudsko vijece prilikom odlucivanja o žalbi", stoji uz ostalo u priopcenju kojeg potpisuje glasnogovornica Županijskog suda u Puli, u gradanskoj grani sudovanja Mirna-Nada Terlevic Sebastijan.

Dakle, prema priopcenju županijskog suda Nathalie je odluku na svoju žalbu primila 4. travnja ove godine, no njezina prijateljica Svijetlana Bilan, koja je na neki nacin preuzela ulogu njene glasnogovornice jer se Nathalie ne osjeca sposobna pricati s medijima, to opovrgava.

"Do dana današnjeg ona tu odluku nije dobila. Primila je nekakav prigovor kojeg je uložio Mauro, i to je sve. Nikakvu odluku Županijskog suda na njezinu žalbu Nathalie nije zaprimila, a ako sud tvrdi da jest neka se provjeri potpis na povratnici. Tko je to potpisao? Ja ne znam na koju je adresu ta odluka poslana, da li u Vodnjan ili u Ližnjan. Znam da se na odluku o žalbi ceka jako dugo. Iz osobnog iskustva vam govorim, jer sam se i ja na jednu odluku žalila u rujnu prošle, a odluku sam zaprimila tek u svibnju ove godine. Smiješno mi je bilo jer je u toj odluci pisalo da je donesena u prosincu prošle godine", kazala je Bilan.

Medutim, u priopcenju s internet stranice pulskog Županijskog suda decidirano se navodi da je Nathalie odluku o žalbi primila 4. travnja, što je pak izostavljeno u gore spomenutom pisanom odgovoru kojeg smo dobili od tog suda. Dakle, netko je stavio potpis na povratnicu i preuzeo presudu, no gdje je ona završila?

Bez obzira na pravne i birokratske zavrzlame ne smije se smetnuti s uma da je jedan vrlo mladi život uzaludno izgubljen. Uzimajuci u obzir da je presuda pravomocna, postavlja se pitanje u cijoj je nadležnosti i moci bilo to da ispita navodne Maurove oscilacije u ponašanju i verbalne sukobe sa Samuelovom majkom Nathalie, a koje je ona navela u žalbi na presudu. Tim više što se Mauro lijecio na psihijatriji od ovisnosti. Tko je i u kojoj mjeri u ovom slucaju zakazao mogla bi možda utvrditi inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. No, utvrdi li se to ili ne, ocito je da ovakav sustav ne funkcionira onako kako bi trebao. (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter