Gimnazija dovršena, ali se ne smije koristiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Rovinja Giovanni Sponza je novinarima obznanio da je dovršena dogradnja Gimnazije i izgradnja nove sportske dvorane. U dva nadogradena krila smjestit ce se šest ucionica Srednje škole Zvana Crnje i tri Srednje talijanske škole. Uz ove dvije, dvoranu ce koristiti i susjedna Strukovna škola Eugena Kumicica te brojni rovinjski klubovi i rekreativci. U jednom od predprostora dvorane uredit ce se i dodatne ucionice za SŠ Zvana Crnje.

Obje škole koje dijele Gimnaziju u nadogradenom dijelu dobivaju kantine, knjižnicu i multimedijalne prostor. Na platou iznad ukopane trodijelne dvorane izgradeno je otvoreno igralište za male prostore, a stepenišni prostor prema Gimnaziji služit ce i kao auditorij za predstave.

- Prošlog cetvrtka obavljen je tehnicki pregled novoizgradenih prostora, na koji nije bilo puno primjedbi pa ce se nedostaci ukloniti u narednih mjesec dana. Na žalost, radi žalbe na natjecaj za odabir opreme za nove ucionice, knjižnice i dvoranu došli smo u apsurdnu situaciju da se novi prostori još nece moci koristiti, naglasio je Sponza.

Podsjetio je da je natjecaj raspisan prošlog ljeta. Nakon izbora najpovoljnijeg dobavljaca 29. kolovoza jedan od ponudaca je uložio žalbu. Iako je sufinancijer gradnje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nositelj investicije, uz brojne pozive i požurnice Državna komisije za kontrolu postupka nabave ni nakon gotovo tri mjeseca još nije riješila žalbu.

- I ovom prigodom molim komisiju da konacno donese odluku, riješi žalbu ili poništi natjecaj, jer je to posljednja prepreka da rovinjski srednjoškolci pocnu koristiti nove prostore i prijedu na rad u jednoj smjeni. Šteta je da tako dugacak postupak koci dovršenje jedne ovako znacajne investicije, istaknuo je Sponza.

Naglasio je da je ovom investicijom sanirana stoljetna zgrada Gimnazije, koja je potom nadogradena, pa je na povijesnom školskom prostoru, u blizini samog središta grada, nastao školsko-sportski kompleks koji objedinjuje staru i novu arhitekturu. S nadogradnjom i dvoranom kompleks dviju srednjih škola ima 10.654 kvadrata površine.

Na naše pitanje je li riješeno pitanje oštecenja jedne zgrade u blizini Gimnazije, Sponza je ponovio da se eventualna šteta mora nadoknaditi od osiguranja izvodaca, pa to moraju riješiti oštecena strana i graditelji.





Novinari su sa gradonacelnikom Sponzom i gradskim procelnicama obišli Gimnaziju i novoizgradene prostore. Pojedinosti o izgradnji zgrada i energetskog dijela, koje je s kooperantima gradila metkovicka tvrtka MGA mogli su saznati od šefa gradilišta Ive Bilica.

Inace, zajednicka investicija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Grada Rovinja i Istarske županije zapoceta je u proljece 2009. Rok izgradnje bio je dvije godine, pa je investicija trebala biti dovršena krajem ožujka ove godine. Zbog naknadnih radova ucvršcivanja temelja Gimnazije, iskopane jame i izolacije nove dvorane, postavljen je novi rok dovršenja 30. rujna.

Buduci da je vlaga u podu nove dvorane bila triput veca od dozvoljene, pa se nije mogao postavljati parket, i taj je rok produžen za pocetak studenog. Zbog naknadnih radova ugovoreni iznos za gradnju se od 76,15 milijuna popeo na 83,97 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter