I autisticnoj djeci mjesto pod suncem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki broj odgojitelja, ucitelja, strucnih suradnika raznih institucija, zdravstvenih djelatnika, ali i roditelja okupio se na Konferenciji o autizmu koja je održana u Puli.

Konferencija je održana u organizaciji istarske Udruge za autizam, a uz podršku Istarske županije, i to u sklopu programskih aktivnosti projekta "Informiranje i edukacija roditelja osoba s autizmom te informiranje lokalne zajednice i institucija o pravima i potrebama osoba s autizmom u sredinama udruga clanica na podrucju Republike Hrvatske", koji je odobren od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske.

Skup je otvorila tajnica istarske udruge Evguenia Tranfic uz rijeci da je autista u svijetu sve više i velik broj okupljenih svjedoci o tome da interesa za ovu temu itekako ima.

Na konferenciji pod nazivom "Autizam: prepoznati, razumjeti, djelovati" održana su tri predavanja. Prvo je, iz perspektive roditelja, održala Lidija Penko, predsjednica Udruge za autizam Hrvatske, koja je istaknula važnost prihvacanja autisticnog djeteta, kako od samih roditelja koji se moraju pomiriti sa stanjem svoga djeteta, tako i od okoline u kojoj takva obitelj živi.

- Važno je osvijestiti javnost da ovakva djeca, sa svim svojim problemima, kojih nije malo, postoje. Autizam nije sramota, ali predrasude jesu, navela je Penko, osvijestivši pred svima najgoru nocnu moru roditelja autisticne djece - što ce biti s njima kada roditelja više ne bude. Upravo je stoga, upozorila je, važno da postoje ovakve udruge i da se održavaju razni skupovi koji ce upozoravati na važnost da i djeca s autizmom nadu "svoje mjesto pod suncem".

O problemima ponašanja, komunikaciji i strukturiranom pristupu autistima govorila je defektologinja Renata Vragovic i njena kolegica po struci Dragana Mamic, voditeljica Programa poticanja senzorne integracije Centra za autizam u Zagrebu.

Jednogodišnji projekt Ministarstva sastoji se od održavanja seminara i okruglih stolova u gradovima u kojima djeluje deset udruga, clanica krovne Udruge za autizam Hrvatske. Seminarima se želi informirati roditelje osoba s autizmom i lokalnu zajednicu o problematici autizma i potrebi njegovog rješavanja radi kvalitetnijeg života osoba s autizmom i njihovih obitelji. To ce se, smatraju u udrugama, postici putem osvještavanja, ukazivanja na potrebu rješavanja zakonskih regulativa i pružanja strucnog savjetovanja. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter