Šef hitne u Pazinu dao ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voditelj službe Hitne medicinske pomoci Pazin dr. Ivor Kovic s prvim je danom mjeseca studenog podnio ostavku na mjesto voditelja službe zbog nepoštivanja strucnih kriterija i principa jednakosti razine usluge prilikom najnovije reorganizacije mreže hitne medicine.

- Nitko nas kao struku nije saslušao, nijednu sugestiju, mišljenje, a sada bi mi trebali biti odgovorni za novi sustav, kaže ogorceni dr. Kovic te napominje da je reorganizacija mreže hitne medicine trebala izbalansirati nejednakosti medu ispostavama, medutim cini se da je u konacnici zacementirala razlike.

Dramaticno pismo odgovornima u Županiji


Stoga su djelatnici Zavoda za hitnu medicinu ispostave Pazin u petak uputili Istarskoj županiji, županu, nacelnicima središnjih istarskih opcina, gradonacelniku Pazina, ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i ravnatelju Istarskih domova zdravlja dopis u kojem zahtijevaju da Županija i opcine što prije donesu odluku o sufinanciranju i osnivanju tima T2 u Pazinu jer "u protivnom HMP Pazin ne može garantirati sigurnost stanovnika i posjetitelja Pazinštine". Rijec je o timu koji se sastoji od medicinske sestre i vozaca.



Smatraju da je Pazin, "kao i puno puta prije, izigran i marginaliziran". Prvotnim strucnim planom reorganizacije (pocetkom 2010.) upravo je u Pazinu bio planiran centar objedinjenog izvanbolnickog hitnog prijema (jedan od samo cetiri takvih u Hrvatskoj koji je trebao rasteretiti pulsku i rijecku bolnicu), no isti je na mala vrata proguran u Umag.

Umjesto da ima po jedan tim T1 (ekipa s lijecnikom) i T2, Pazin je u meduvremenu ostao samo na jednom timu T1 koji ne može zadovoljiti široko podrucje - 532 cetvorna kilometra, koje pokriva pazinska ispostava HMP-a (uz pulsku ispostavu najveca površina Istre).

Borba za vlastite interese


"U našoj županiji nažalost nema zajednicke vizije, vec iskljucivo vlada razjedinjenost i borba za vlastite interese u kojoj svaki grad i opcina razmišljaju iskljucivo o sebi, a nitko nema volje niti snage donijeti odluke utemeljene na stvarnim potrebama i strucnim kriterijima sagledavajuci cijelu Istru. U Pazinu smo naucili šutjeti i marljivo raditi...  uvjereni da ce reorganizacijom biti ispravljeno dugogodišnje zanemarivanje.... Nažalost, stvari su se odvijale dijametralno suprotno, a ne možemo se oteti dojmu da su promjene uvelike dirigirane politikom, bogatstvom te modom pojedinih gradova i opcina", stoji nadalje u dopisu djelatnika HMP-a Pazin.

Dr. Kovic pojašnjava da bi centar objedinjenog izvanbolnickog hitnog prijema (svojevrsna minibolnica) u središtu županije bio od koristi citavoj Istri, dok takav centar u Umagu može pomoci samo Bujštini.

- Evo, neki smo dan reanimirali covjeka i dobili poziv za drugu intervenciju. Jedva smo se skrpali da dodemo do drugog. Imali smo cistu srecu da se dvostruki poziv potrefio u vrijeme smjene pa smo nazvali kolege da dojure na intervenciju. Srecom, smjena nam se poklopila i za nedavne velike prometne nesrece kod cvorišta Rogovici. Ali mi ne pravimo dramu pa nas nitko ne doživljava, kaže dr. Kovic koji smatra da je šutnje sada bilo dosta. Dodaje da se samo zbog maksimalne žrtve djelatnika i srece dosad na Pazinštini nije dogodio slucaj "Krk" ili "Umag".

"Molimo Vas da ne cekate nove smrtne slucajeve osoba kojima se moglo pomoci da biste nešto promijenili", stoji u dramaticnom priopcenju. (Napisao i snimio Andelo DAGOSTIN)

Milinovic: Županija odgovorna za smrt na Krku

Inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi utvrdila je Primorsko-goransku županiju kao odgovornu u slucaju smrti pacijenta K. B. koji je pocetkom studenog preminuo od infarkta pred ulazom u zgradu prve pomoci na Krku. "Primorsko-goranska županija je za otok Krk ukinula jedno dežurstvo i jednu pripravnost bez znanja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi", kaže se u zakljucku inspekcije provedene na Krku 1. studenog.
Ministarstvo zdravstva prihvatilo je sve zahtjeve PGŽ-a u pogledu reforme hitne medicinske pomoci na njenom podrucju, koje je potpisao župan osobno, a tek kad su lijecnici najavili štrajk, županija je vratila ono što je prethodno sama ukinula, ustvrdio je ministar zdravstva, Darko Milinovic. (LJ. B. M./NL)


Podijeli: Facebook Twiter