Nestaju putokazi za Hum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanji je na cijelom svijetu i kao takav meta turista. Zadnjih se godina Hum suocava s neobicnom praksom - kradom putokaza s prilaznih cesta.

- S kradom putokaza susrecemo se zadnje dvije godine. Svake godine postavimo nove, koji ubrzo nestanu. Pretpostavljamo da ih uzimaju za suvenire, jedino je to logicno objašnjenje, drugog nemamo. Zadnji putokaz za Hum nestao je prije nekoliko mjeseci, na raskrižju iz pravca Rockog Polja, a novi još nije postavljen, kaže predsjednik udruge Hum Franko Blagonic.

Nepoznatim pociniteljima ocito su zanimljive samo ploce s natpisom Hum jer, kaže Blagonic, putokazi za Erkovcice, Marci Breg, Stanciju, Brnobice, Rocko Polje... uvijek su na svome mjestu, a oni za Hum nestaju.

- Na raskrižju za Rocko Polje i Erkovcice do sada su ukradena najmanje tri do cetiri putokaza. Razmišljali smo putokaz ispisati na asfaltu jer valjda ga tako nitko nece ukrasti, našalio se clan udruge Aleksandar Merlak.

Osim što pricinjava poteškoce turistima jer im otežava snalaženje u prostoru, ovakva praksa ima i svoju ekonomsku pozadinu. Na prazne nosace, naime, treba postaviti novu plocu. Sporne su, kaže komunalni redar Serdo Cinko, tri lokacije, ona nedaleko od Huma, na raskrižju za Erkovcice i Hum, iz pravca Rockog Polja te kod crkvice blizu Erkovcici.

Dosad su ukradena cetiri putokaza. Zanimljivo je da je putokaz na raskrižju iz pravca Rockog Polja postavljen dva dana prije obilježavanja Dana Huma, a samo dan kasnije nakon nedjeljne fešte vec je skinut sa svoga mjesta.

Cinko kaže da se nigdje na buzetskom podrucju dosad nisu susreli s ovakvom praksom. Možda bi stoga osim tradicionalnih suvenira, poput onih u obliku glagoljskih slova ili pak boca biske, ljekovite žestice kojoj je postojbina upravo Hum, u humskim galerijama mogli prodavati putokaze. Na znanje i ravnanje - cijena žutog putokaza 110 centimetara dužine i 25 centimetara širine, s natpisom Hum, iznosi oko 400 kuna. (Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter