Majka s petero djece uskoro bez krova nad glavom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jasna Kasunic, samohrana majka s petero djece, cija je prica o životu u ruševnoj kuci u Kurjavicima kraj Višnjana, u kojoj živi nelegalno i u nemogucim uvjetima, prije godinu dana odjeknula u medijima, još uvijek živi na rubu egzistencije.

Nakon što je pocetkom ove godine izgledalo da ce prica imati sretan kraj, jer je pokrenut kotac pomoci - zdravstveno je osigurano najmlade jednogodišnje bolesno dijete, opcinsko komunalno poduzece obavilo najnužnije radove na trošnoj kuci, a na sjednici Opcinskog vijeca u prošloj godini donesen zakljucak da ce Opcina Višnjan osigurati zemljište za gradnju kuce u blizini njihovog sadašnjeg smještaja, pri cijoj bi realizaciji pomogla i Istarska županija, prica je na ovoj tocki zamrla.

Nakon clanka Glasa Istre pomoc stizala sa svih strana

Slucaj obitelji Kasunic-Pavlovic objelodanjen je u javnosti prije tocno godinu dana, nakon neocekivane smrti Vlade Pavlovica, nevjencanog supruga Jasne Kasunic, oca malodobne djece i jedinog hranitelja obitelji.

U kuci u Kurjavicima žive posljednjih trinaest godina prema dogovoru s vlasnikom, bez potpisanog ugovora. Vlasnik im je ruševnu kucu ponudio kao interventno rješenje dok kvalitetno ne riješe problem stanovanja, ali u posljednje vrijeme, buduci da nema izgleda da ce se slucaj riješiti, najavljeno im je da moraju iseliti.



S obzirom na to da nisu dobili ugovor o stanovanju i dalje koriste dokumente s ranije legalne adrese u višnjanskom selu Farini. U ruševnoj kuci nemaju riješene osnovne prostorne i higijenske uvjete, a zbog nelegalnog stanarskog odnosa ne mogu prijaviti boravište.

Nakon lanjske objave price u Glasu Istre, u pomoc se ukljucio niz pojedinaca i udruga te obavio najnužnije radove u kuci, poduprte su potporne grede u prizemlju i na katu te je sanirana po djecu opasna ruševina u dvorištu.

Opcina je obitelj uvrstila u socijalni program i priznato im je pravo na podmirenje troškova stanovanja, ali kljucni problem, rješavanje pitanja mjesta stanovanja, još uvijek ostaje. Kasunic veli da nikakav službeni odgovor o tome u kojoj je fazi rješavanje njihova stambenog pitanja iz Opcine do danas nije stigao.

Gore od ovoga ne može biti

Ova samohrana majka nije zaposlena, dijabeticarka je na inzulinu, a obitelj uzdržava prihodima od Centra za socijalnu skrb u iznosu od 2.034 kune mjesecno, obiteljske mirovine u iznosu od 1.188 kuna, djecjih doplataka u iznosu od oko dvije tisuce kuna i 1.300 kuna koje je odobrila Opcina za podmirenje troškova vode, elektricne energije, odvoza otpada i komunalne naknade.

Opcina je prvo placala djeci školski topli obrok, ali je nedavno to ukinula. Kako veli Kasunic, djeca nakon nastave moraju na autobus za povratak kuci te ne stignu na školski rucak. S novcem od pomoci mogli bi preživjeti, ali od njega obitelj ne može riješiti svoj stambeni problem.

Njena djeca nemaju ni kupaonicu ni toalet, špina se u dvorištu u zimskim mjesecima zaledi, u kuci postoji jedna uticnica, strujni kablovi vise preko kreveta gdje spavaju, a perilicu za rublje mora držati u dvorištu i ne može je koristiti po kiši.

Nakon lanjskog apela za pomoc mnogi su joj pojedinci darovali odjecu za djecu, koju nema gdje držati, pa stoji u najlon-vrecama u dvorištu. Pod u skucenoj kuhinjici, koja glumi i dnevni boravak, propada na jednom mjestu, strop na katu, gdje spavaju djeca, prokišnjava, a osim toga strahuju i hoce li im kiša smociti školske knjige i zadace.

- S novcem koji dobivamo mogli bismo živjeti kad bismo imali gdje. Bilo nam je receno da ce nam Opcina Višnjan sufinancirati najam stana na podrucju opcine, ali njega ne mogu naci. Koga god nazovem iz oglasa, kada cuje da se radi o majci s petero djece, ne želi iznajmiti stan.

Prije godinu dana nadala sam se da ce se nešto riješiti, ali sada vidim da je to sve manje izgledno. Kad budem trebala, vratit cu kljuceve od ove kuce, ali ne znam kud dalje, prica Kasunic.

Dok stojimo medu ruševinama u trošnom dvorištu, priznaje da joj je bilo teško ponovno s cijelom pricom ici u novine, ali zakljucuje da joj jednostavno gore od ovoga ne može biti.

Socijalna radnica: Smještaj se mora riješiti

- Što se tice rješavanja dogovora oko smještaja obitelji Jasne Kasunic, nismo informirani ima li nekih novosti na tom planu. Mi kao centar nemamo svojih prostora za stanovanje za ponuditi, niti ih možemo dodijeliti, vec stan treba riješiti na neki drugi nacin. Onaj tko raspolaže nekretninom, odnosno jedinice lokane samouprave, su ti koji mogu nešto pokrenuti.

Centar nema vlasništva nad nekretninom, mi možemo pružiti podršku obitelji, ali mora se riješiti smještaj jer se ne može stalno prebacivati loptica, rekla nam je Danijela Juric, socijalna radnica u poreckom Centru za socijalnu skrb, zadužena za podrucje Višnjana.

Mattich bez odgovora o gradnji kuce

Je li Opcina ucinila nešto po pitanju rješavanja slucaja Jasne Kasunic, raspitali smo se kod višnjanskog nacelnika Angela Matticha.

"Opcina Višnjan je sukladno svojim mogucnostima pomogla obitelji gde Jasne Kasunic na nacin da je sukladno odluci o socijalnoj skrbi odobrila pomoc za podmirenje troškova stanovanja kao i troškova toplog obroka za svu djecu koja pohadaju osnovnu školu. Opcina Višnjan je posebno izvanredno organizirala i pripremu toplog obroka - rucka, koji bi djeca konzumirala kad završe s nastavom, prije odlaska kuci, u našem Djecjem vrticu Višnjan. Zbog neredovitosti dolaska i neopravdanosti izostajanja i konzumacije pripremljenih obroka navedena pomoc je ukinuta. Utrošene su namirnice i radna snaga, a rezultata nije bilo.

Opcina Višnjan ce sukladno svojim odlukama i dalje pomagati svim onim sugradanima koji udovolje propisanim uvjetima. Dijelimo suosjecanje da je život mnogih obitelji na podrucju opcine Višnjan složen i težak. Po kriteriju solidarnosti i jednakosti pristupit cemo svakom našem sugradaninu i obitelji", stoji u pisanom Mattichevom odgovoru.

Na naše ponovljeno pitanje o tome je li se nešto poduzelo po pitanju zakljucka o smještaju i gradnji kuce na obecanoj parceli, od Matticha nismo dobili odgovor. (Napisala i snimila Vedrana HABEREIER)


Podijeli: Facebook Twiter