Ženi iz okolice Umaga tim T2 nije uspio pomoci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagla smrt žene u okolici Umaga, koju medicinska sestra i vozac iz tima T2 umaške Hitne medicinske pomoci u noci sa subotu na nedjelju nisu uspjeli spasiti, tragicno je novo upozorenje na manjkavosti preustroja HMP-a, koji se primjenjuje od 1. studenog.

Kako doznajemo, u vrijeme poziva u pomoc, tim T1, koji cine lijecnik, medicinska sestra i vozac, rješavao je drugu hitnocu te se nalazio na putu za Rijeku kako bi zbrinuo unesrecenog s teškom traumom. Na poziv je odgovorila medicinska sestra iz T2, istog trena javila centru 112 da u umaškoj stanici privremeno nece biti nikoga, zakljucala vrata i s vozacem se uputila na teren.

Dvoje djelatnika HMP-a imalo je na raspolaganju svu potrebnu opremu, ucinilo je sve što je bilo u njihovim mogucnostima i što u takvim slucajevima treba napraviti, ali nesretnu ženu, koja prilikom njihovog dolaska nije pokazivala znakove života, nije uspjelo reanimirati.

Pretpostavlja se da je za 53-godišnjakinju koban bio srcani infarkt ili moždani udar. Pitanje je bi li ishod bio drugaciji da je upomoc priskocio i lijecnik, ali i što bi se dogodilo u slucaju da je žena pokazivala znakove života, u kojemu je za odredene medicinske postupke ovlašten i educiran iskljucivo lijecnik. Više informacija o ovom dogadaju nismo uspjeli dobiti, buduci da u umaškom HMP-u nisu željeli davati izjave.

Na nedostatke preustroja HMP-a koji je pokrenulo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, odnosno njegovo uvodenje prije nego li su pripremljeni svi neophodni preduvjeti, nedavno je ukazao slucaj u kojemu je od srcanog infarkta pred zakljucanom hitnom na Krku preminuo 70-godišnjak, dok se jedini tamošnji T1 nalazio u Rijeci radi druge hitne intervencije. (K. FLEGAR)


Družetic-Božic: Pacijentica bila u teškom stanju


Od ravnateljice Županijskog Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenije Družetic Božic dobili smo priopcenje vezano uz umaški slucaj s obzirom na to da nam nije mogla telefonom dati izjavu.

Navodi da je poziv za pomoc pacijentici koja je izgubila svijest i nije reagirala primljen u 2.15 sati u nedjelju te da je ekipa T2 koju su cinili medicinska sestra i vozac odmah krenuli na intervenciju.

"Ekipa je bila kompletno opremljena, odnosno u vozilu se nalazila oprema za reanimaciju i defibrilator. Medicinska sestra i vozac, oboje s dugogodišnjim iskustvom na Hitnoj medicinskoj pomoci, su prilikom dolaska u kucu zatekli pacijenticu u izrazito teškom stanju.

Bila je bez svijesti, nije disala, nije bilo srcane akcije i bila je modra. Odmah se pristupilo oživljavanju koje je trajalo dvadesetak minuta. Nažalost, iako su poduzete mjere oživljavanja, pacijentici se nije moglo pomoci te izražavamo najiskreniju sucut obitelji preminule." (T. GRBIC)


U srijedu potpisivanje peticije

Na reakciju gradana Umaga nakon ovog tragicnog dogadaja nije trebalo dugo cekati. U utorak navecer se u našu redakciju e-mailom javila Jovana Cizmek, najavivši peticiju kojom traže uvodenje i drugog tima T1 za Hitnu medicinsku pomoc Umag. Peticiju ce biti moguce potpisati u srijedu od 9 do 15 sati kod Konzuma. (K. F.)


Milinovic: Nije bilo propusta

- Kod smrti pacijentice u Umagu nije bilo nikakvog propusta, a to je potvrdila i obitelj preminule, tvrdi ministar zdravstva, Darko Milinovic. Ni Umag, ni Istra, kaže, nisu u minusu zbog reforme Hitne medicinske pomoci.

- Istarska je županija dobila 27 dodatnih T1 timova i pet dodatnih T2 timova Hitne pomoci te 7,9 milijuna kuna više nego dosad, kaže Milinovic.

U konkretnom se slucaju, veli, postupilo kako treba, a reformirani sustav Hitne omogucio je da se istodobno obave dvije intervencije.

- Dok je T1 tim vozio pacijenta s teškom ozljedom glave u pulsku bolnicu, stigao je drugi poziv. Da nije bilo reforme, na njega bi se javio T1 tim nakon što prvog  pacijenta ostavi u bolnici, kaže Milinovic.

Na primjedbu da je Umag prije raspolagao s dva kompletna tima Hitne, ministar odgovara da je mrežu predložila Županija, a Ministarstvo dalo odobrenje. Na isti je nacin i Primorsko-goranska županija, kaže, dobila i rasporedila 22 nova T1-tima, 25 novih T2 timova i 12 milijuna kuna.

- Sve je to omogucila reforma hitne pomoci, samo što se sad u medijima objavljuju svi slucajevi koji umru, zakljucuje ministar. (LJ. B. M./Novi list)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter