Gostiju puno - agroturizmi ostali bez hrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interes za Dane otvorenih vrata istarskih agroturizama, koji su se u nedjelju održali po drugi put, bio je mnogo veci no što su to organizatori ocekivali. U razdoblju od 11 do 18 sati, koliko je trajala manifestacija, jedanaest agroturistickih domacinstava širem unutrašnje Istre bilo je u "opsadnom stanju", pa iako su se gostoljubivi domacini trudili pronaci mjesto i zadovoljiti svakog gosta, zbog velike navale to nisu uvijek bili u mogucnosti.

Manifestaciju je organizirala Agencija za ruralni razvoj Istre, a svaki je agroturizam po promotivnoj cijeni od 50 kuna gostima nudio po jedan slijed jela koji ukljucuje pice i kavu, a uz razgledavanje seoskih imanja mogli su sudjelovati u dodatnim aktivnostima koje su domacini pripremili.

U nekim su agroturizmima vec u ranim poslijepodnevnim ostajali bez glavnog menija. Cini se da bi u manifestaciju ubuduce trebalo ukljuciti veci broj agroturistickih domacinstava. Nije loš ni prijedlog uvijek ljubazne Davorke Šajine iz agroturizma Ograde u Lindarskom Katunu koja je unatoc gužvi odvojila malo vremena za razgovor.

Cešce ili duže


- Manifestacija je dobra prilika za one koji inace ne posjecuju agroturizme, jer se nije potrebno najaviti. Ljudi su zadovoljni, ipak, teško se u tako kratkom vremenu pobrinuti za tako veliki broj ljudi, pa bi bilo bolje da se ubuduce Dani otvorenih vrata organiziraju u više navrata kroz godinu, a svaki bi Dani mogli biti tematski precizirani. U Ogradama su se vec ovoga puta odlucili organizirati kukuruzni tematski dan, kaže ona. Šajina dodaje da agroturizama u Istri nema mnogo te da si nisu konkurencija. Najveci uteg razvijanju istarskog agroturizma vidi u malim i rascjepkanim obiteljskim posjedima te sve manjim obiteljima, ali i lakšoj zaradi s kucama za odmor ciji broj raste.

Posjetili smo i agroturizam Štefanic smješten u istoimenom selu kraj Kaldira. - Život na selu nije lak, ali kada vidimo da imamo potporu Istarske županije, ministarstva turizma i Agencije za ruralni razvoj Istre koja zapravo odradi citav organizacijski i marketinški posao ove manifestacije covjek se osjeca lakše i uvida da agroturizam ima buducnost, kaže Ivan Štefanic. Nada se da ce iduce godinu manifestaciju poceti posjecivati i stranci.

Jednaka gužva vladala je i u agroturizmu Sia u Guranu kod Vodnjana, pa se još od prijepodneva tražila "stolica više". Po promotivnoj su cijeni gosti mogli kušati kunelica na padelu, palentu s rokulom i štrudlu od sira. Vlasnici agroturizma, obitelj Cetina, za svoje su goste priredili i prezentaciju višestruko nagradivanog ovcjeg sira kojeg sami proizvode.



Gosti su u ovaj agroturizam koji je jedini na jugu Istre sudjelovao u akciji, u velikom broju dolazili tijekom cijelog dana, kaže Franko Cetina. Prodano je oko 200 porcija jela te je pripremljeno oko 120 kunica.

Dolazili i stranci


- No, projekt se može još poboljšati pa cu AZRRI-ju predložiti da ovakva akcija traje tjedan dana i da se organizira jednom ili dvaput godišnje. Tada bi došle u obzir rezervacije, kojih ovog puta nije bilo, da ljudi budu sigurni da ce naci mjesto, rekao je Cetina. Agroturizmi nemaju u ugostiteljskom objektu toliko zaposlenika kao restorani i konobe pa ne mogu u jednom danu podnijeti toliku navalu gostiju.

Velik interes posjetitelja vladao je i u agroturizmu Jadruhi pored Vižinade. Vlasnik i voditelj Dario Šimonovic požalio nam se kako jednostavno nema mjesta za toliki broj ljudi.

- Vec do podne posjetilo nas je osamdesetak ljudi, tako da smo kasnije morali i modificirati menije, kaže Šimonovic.

U ponudi u Jadruhima meni se sastojao od pecene patke, rižota s vrganjima, krumpira, sezonske salate i štrukola. Zaista se radi o vrhunskim delicijama, no problem je bio što su sve zalihe brzo nestale.

- Ovo je zaista lijepa akcija, inace nemamo toliko puno posjetitelja, no vjerujem da bi bilo puno lakše i bolje da se ukljuci još agroturizama. U najmanju ruku kako bi se rasteretili. Možda je rješenje neki jednostavniji meni, poput maneštre, kaže vlasnik Dario.

Osim domacih, medu više od 200 posjetitelja, do 15 sati, bilo je dosta Talijana i Nijemaca.

Vrata su u sklopu ove manifestacije javnosti otvorili još agroturizam Deškovic iz Kostanjice, Dušani kraj Pazina, Ferlin iz žminjskih Gržini, Dol iz Gologorickog Dola, oprtaljski agroturizam Gardina, Montižel pokraj Grožnjana te momjanski agroturizam San Mauro. (A. DAGOSTIN, P. LUKEŽ i T. TOROMANOVIC, snimili M. MIJOŠEK i M. ANGELINI)

Dani zatvorene kužine!

Citatelj Zlatko Tomic jedan je od mnogih koji su se požalili da ova manifestacija, makar dobro zamišljena, u praksi baš i ne funkcionira. "Poneseni reklamom odlucili smo otici u agroturizam Jadruhi, pored Vižinade. Prema reklami u novinama, agroturizmi su otvorili svoja vrata u 11 sati, i sve do 16 sati u ponudi je trebao biti specijalitet kuce po promotivnoj cijeni od 50 kuna. Ako je prošle godine u 11 agroturizama Istre zabilježeno 1.600 posjetitelja, onda su i vlasnici agroturizama znali da ce i ove godine interes biti veliki, cak i veci nego prošle godine. I onda se dogodi da vec u 14 sati nestane jela koje se reklamiralo.
I ne samo to! Nitko ne docekuje goste, jer su svi domacini zauzeti onima koji su uspjeli zauzeti svoje mjesto i, ako su imali srece, nešto naruciti, a ako su imali još više srece, cak nešto i pojesti. Pice dobrodošlice ne može se natociti jer nema caša. Mjesto se ne može dobiti jer nitko ne zna tko je došao prvi a tko posljednji. Kada i uspijete ugrabiti mjesto, sami cistite stol od prethodnih gostiju, jer jedna konobarica na cijeli vanjski dio, na nekih 60-ak osoba, je malo i premalo. I kada 40-ak minuta nakon dolaska želite naruciti ono što se reklamirao, neugodno iznenadenje. Pecene patke s krumpirima više nema. U 14 sati. A trebala je biti na ponudi sve do 18 sati...E hvala vam na takvim Otvorenim vratima kad nakon sat i pol moram otici gladan i nezadovoljan."


Podijeli: Facebook Twiter