Iz mora izvucene tri zaostale mine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata izvukli su iz mora u srijedu i cetvrtak specijalci Policijske uprave istarske.

Mine su izvucene u blizini Fratarskog otoka, iz uvale Paltana kod Banjola i Karigadora. Mine njemacke proizvodnje, svaka teška oko 500 kilograma, uništene su u cetvrtak  u popodnevnim satima na vojnom poligonu Marlera.

O dvodnevnoj akciji, kažu u PU istarskoj, bila je obaviještena Lucka kapetanija, koja je davala radioobavijesti te Centar 112 koji je poduzeo mjere iz svoje nadležnosti.

Postaja Pomorske policije u Puli u srijedu je, dan prije izvodenja akcije u blizini Fratarskog otoka, dala obavijest o ogranicenju plovidbe, koja je bila zabranjena od 9.30 do 13.30 sati. Akcija uklanjanja i uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava uspješno je provedena.



O akciji izvlacenja i zabrani isplovljavanja Pomorska policija je na nekoliko mjesta na Bunarini zalijepila obavijesti. Medutim, neki su ribolovci ili previdjeli ili se namjerno oglušili na obavijest te su isplovili, ali ih je na sredini uvale docekao policijski gliser te im naredio povratak u lucicu.

Neki su negodovali te rekli da je policija o zabrani isplovljavanja zbog vadenja eksplozivnih sredstava javnost mogla izvijestiti i putem medija dan-dva ranije.

Minu je u blizini Fratarskog otoka iz mora dizalicom izvukao ribarski brod "Mauros jedan", nakon što su je ronioci s dna podignuli balonom. U blizini "Maurosa" bio je drugi policijski gliser na kojeg su se iz mora popeli ronioci kada su minu pricvrstili na brodsku dizalicu.

Akciju izvlacenja mine s obale u Pješcanoj Uvali, osim naše novinarske ekipe, pratilo je još nekoliko znatiželjnika. (S. B. I.)


Podijeli: Facebook Twiter