Labinu ipak Hitna medicinska pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema odluci Vlade Republike Hrvatske donesenoj na sjednici u cetvrtak, Labin ce imati status punkta T1 Hitne medicine i Centra obiteljske medicine, doznajemo u Gradu. Time su otklonjena predvidanja prema kojima je Labinština trebala postati jedini dio Istre bez središta hitne medicinske pomoci, što je mjesecima uznemirivalo njene gradane.

Status punkta T1 Hitne medicine podrazumijeva lijecnika specijalista hitne medicine, medicinsku sestru i vozaca koji prvenstveno djeluju na terenu, a Centar obiteljske medicine (COM) ambulantu s radnim vremenom od 7 do 21 sat koja prima i obavlja kucne posjete pacijenata izvan radnog vremena njihovog obiteljskog lijecnika.

Drugim rijecima COM ce ciniti oni lijecnici koji toga dana rade u smjeni suprotnoj od odabranog obiteljskog lijecnika. Od 21 do 7 sati gradanima ce na raspolaganju biti T1, osim ako se u tom trenutku ne nalazi na terenu. Vikendom i blagdanom COM ce nalaziti u sadašnjoj ambulanti Hitne medicinske pomoci.

Njeni sadašnji djelatnici razdvojit ce se u dvije zdravstvene ustanove - po pet lijecnika, medicinskih sestara, odnosno tehnicara i vozaca preci ce u Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, a dvije medicinske sestre i cetiri vozaca u odjel Sanitetskog prijevoza Istarskih domova zdravlja.

Svi telefonski pozivi prema 94 u županiji usmjeravat ce se u Prijemno-dojavnu jedinicu u Puli, koja ce prema potrebi alarmirati ekipu na terenu. Takoder, ovoj jedinici moci ce se obratiti gradani koji ce pomoc tražiti u trenutku kada T1 bude na terenu.

U Opcoj bolnici Pula bit ce otvoren objedinjeni hitni bolnicki prijem, u koji ce se moci javljati gradani i bez uputnice. Nova organizacija primjenjivat ce se od 1. studenoga.


Podijeli: Facebook Twiter