Nakon 20 godina kolovoz i rujan bez poginulih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od pocetka godine do 2. listopada na podrucju PU istarske evidentirano je 15 prometnih nesreca u kojima je smrtno stradalo 16 osoba. U istom razdoblju lani u 20 nesreca poginula je 21 osoba. Dakle, ove se godine bilježi pad broja nesreca sa smrtnom posljedicom od cak 24 posto.

Za istaknuti je i podatak da se tijekom kolovoza i rujna na podrucju PU istarske nije dogodila niti jedna prometna nesreca s poginulim osobama, što nije zabilježeno u zadnjih dvadeset godina! To je bio povod razgovoru s Davorom Tomicicem, nacelnikom Odjela za sigurnost cestovnog prometa u PU istarskoj.

Saniranje kriticnih tocki


- Poboljšanje stanja sigurnosti u prometu na istarskim cestama može se tumaciti sustavnim, kontinuiranim i boljim preventivnim i represivnim radom policije, koja poduzima sve mjere za utvrdivanje i suzbijanje prekršaja koji dovode do prometnih nesreca. To se posebice odnosi na nepoštivanje ogranicenja brzine kretanja, vožnju pod utjecajem alkohola, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, ali i vezivanje sigurnosnog pojasa, nošenje zaštitne kacige i korištenje mobitela za vrijeme vožnje, rekao je Tomicic.

Dodao je da je izgradnja punog profila autoceste Pula - Buje, tj. Umag, uvelike pridonijela prometnoj sigurnosti, kao i sanacija kriticnih prometnih crnih tocaka, ali i izgradnja veceg broja kružnih tokova na podrucju gotovo cijele
Istre.



- Kriticne tocke sanirane su sredstvima iz Vladinog Nacionalnog programa sigurnosti. Konkretno, rijec je o cestama Pula - Medulin, Žminj - Barban, a još ce biti sanirano opasno mjesto Gedici na podrucju Poreca... Stanje sigurnosti još ce se bitno poboljšati kad se okonca izgradnja ceste Barban - Most Raša, jer se na njoj dogadao znatan broj nesreca. Potrebno je napomenuti da se tijekom kolovoza i rujna ove godine nije dogodila niti jedna prometna nesreca s poginulim osobama, što do sada nije zabilježeno od ustrojavanja Policijske uprave, veli Tomicic.

Ipsilon ispao iz crne statistike


U prvih devet mjeseci ove godine istarska je policija utvrdila 8.914 prekršaja brzine, a lani je zabilježen 7.601 prekršaj. Dakle ove se godine bilježi porast od 17 posto, ali on je rezultat i pojacanog rada policije, ukljucujuci i pomoc presretaca koji patrolira Istarskim ipsilonom.

- Na Ipsilonu se prije dogadalo tri posto nesreca i bilo je više poginulih nego danas. No, otkad je napravljena autocesta, ispao je iz te crne statistike. Ove godine se na Ipsilonu dogodila samo jedna prometna nesreca s poginulom osobom, i to na dionici Žminj - Rogovici u travnju.

- Moram istaknuti da je policija puno uložila, i još ulaže, u prevenciju nesreca. Primjerice, svake godine provodimo akcije "Policija i gradani voze zajedno", "Djeca, prijatelji u prometu", tijekom koje se održavaju edukativna predavanja i tijekom koje smo nazocni pored škola. Mogu reci i da smo dobro medijski popraceni po pitanju održavanja raznih akcija, tako da je i javnost senzibilizirana na aktivnosti policije, rekao je Tomicic. (Srecko PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter